DŽOŠUA FRANK: Stampedo budala, o Trampu, izvinjenjima i kultu tiranina.

Nema nimalo sumnje među čitaocima ovog portala da je Donald Trump, kao i svi američki predsjednici prije njega, kriminalac. Doduše, njegova grotesknost i ratoboran stas su ga uzdigli na nixonovski nivo. S mafijaškom aurom ravnom Bugsyju Siegelu, te madoffskom sposobnošću da sprovodi Ponzi-sheme, “sitni lopov” Trump nije ni nalik bilo čemu šta smo dosad primjetili u dnevnoj politici.

Društveni kritičar i historičar Christopher Lasch u svojoj knjizi Culture of Narcissism: American Life in an Age of Diminishing Expectations (1979.) skoro pa i predviđa trumpovsku politiku budućnosti, navodeći o:

“…pretjeranoj opsjednutošću sa poznatom ličnošću i odlučnošću da istu podrže čak i pod cijenom razumnih mogućnosti i lične slobode. Narcis dijeli društvo u dvije grupe: bogati, veliki i poznati na jednoj strani, te krdo na drugoj… Narcis se voli poistovjećivati s “pobjednicima” u strahu od toga da ga ne zovu gubitnikom… njegova samoljubljivost često prijeđe u mržnju ako predmet na koji obraća pažnju izazove reakciju kod narcisa, tu gdje se on prisjeća svoje nevažnosti.”

Neprijatelji posvuda

Možda je jedina poenta koju je Lasch promašio u svom magnum-opusu to u kakvoj atmosferi neko nalik Donaldu Trumpu može gajiti i iskorištavati okoliš zbog personalnih i političkih ciljeva. Ovakva vrsta narcisoidnosti, zajedno s krugom budala koje štuju velikog vođu, dovela je do invazije Capitol Hilla. Rasistički mu podanici, priželjkivajući RaHoWu kao Charles Manson i ekipa, ne samo da su htjeli, nego su i osjećali potrebu da žrtvuju ličnu sigurnost zbog onoga u šta su vjerovali da je “opće dobro” – u ovom slučaju borbi protiv “nepravde” s kojom se Trump suočavao u obliku misterioznih izbornih malverzacija. Zli su se neprijatelji nalazili svugdje. Mediji; Mitch McConnell, Nancy Pelosi, državnik iz Georgije – hinjo Mike Pence. Jedina istinita osoba bio je Trump, veliki branioc vrhovnosti bijele rase u Americi, te obožavateljima jedina osoba spopsobna da spasi našu krhku Republiku na samrti od kolapsa.

Poimanje Trumpa kao kultovođe jedini je način da stvarno shvatimo koliku moć on, ustvari, posjeduje, pored već-etabliranog idiotizma. Rijetko bi ko drugi pozvao svoje legije da napadnu javne ustanove u nadi da će to išta promijeniti, te da će preokrenuti ono za šta su pogrešno vjerovali da su ukradeni izbori.

Nisu više vrijedili životi policajaca ovim pokvarenim patriotima. Nije vrijedilo ni američko sudstvo, koje je tužbe o izborima obaralo kao domine. Ni razum ne bi bio važan da su ga imali. Samo Predsjednik. Iako je refren bio “Make America Great Again”, pravi slogan koji je odjekivao Washingtonom prošle srijede bio je “Keep Trump President”. Ipak, po njima, nije izgubio. Logika se u više navrata ovdje izgubila, ali ne i srž njihove retorike.

“Šaman s QAnona” i njegov krzneni šešir s rogovima

Kada je Trump, hladan kao led, stajao na podiju od vjetra promrzlih narandžastih obraza, prosipao je šuplju rulji ispod, većinom sačinjenoj od bijelaca i bijelkinja sa crvenim zastavama. Kao i u svakoj predizbornoj kampanji, govor mu je bio smor, često skretao s teme i ratoboran. “Fight for Trump! Fight for Trump! Fight for Trump!”, publika je uzvikivala. Nahuškanoj masi je na kraju rekao da s njim paradiraju do zgrade Kongresa, dok su se sastajali da potvrde Bidenovu pobjedu po glasovima Elektoralnog kolegija. Napokon bi ih čuli. Napokon bi pravda bila uspostavljena.

“…borimo se do zadnjeg daha, a ako se ne boriš do zadnjeh daha nećeš više imati zemlju… Zato ćemo – mi ćemo prošetati Avenijom Pennsylvania, ja volim Aveniju Pennsylvania, i otići do Capitola, i pokušat ćemo Demokratima dati – Demokrati su jadni, nikad ne glasaju nizašta, ali mi ćemo pokušati – našim Republikancima, slabima jer jači ne traže našu pomoć – dati ponos i stas, te volju da povrate državu. Zato prošetajmo Avenijom Pennsylvania.”

Svi znamo šta se desilo poslije. Razbijeni prozori. Ukraden podij. “Šaman s QAnona” i njegov krzneni šešir s rogovima. Samodeklarisani bjelački nacionalista na klupi Nancy Pelosi. Žena koju su ubili policajci trenutka kada su drugovi joj teroristi pokušali razbiti blokirana vrata. Ubili su i policajca. Haos je izbio kada su se fašističke organizacije okupile za napad. Trump, naravno, nije ni prisustvovao maršu sopstvenog kulta niz Aveniju Pennsylvania te noći. Nije ni htio. Umjesto toga, ostao je iza i gledao scenu sa televizijskog ekrana na sigurnosti pod bijelim šatorom dok se vrtila pjesma “Gloria” Laure Branigan u pozadini. Krdo se nagomilalo. Smješili su se, plesali, slavili, bez maski, opijeni trumpovačom.

Da je iko od njih bio crne ili smeđe boje kože, ne bi bilo važno jesu li naoružani ili ne: odmah bi ih upucali na licu mjesta čim bi se popeli na zid i pomaknuli nešto u zgradi Kongresa. Umjesto toga, nekoliko policajaca je Trumpove uljeze posmatralo kao prijatelje dok su neki od onih koji nisu bili na smjeni taj dan bili u publici. Lako su prošli unutra, jer su po njima sigurnosne snage prskale – suzavac. Brojčano su bili nadjačani i nespremni. A zašto se nisu pripremili za očekivan ishod? Zbog toga što su bili “prepošteni” bjelački idioti a ne aktivisti BLM-a? Prošlog ljeta, za vrijeme protesta BLM-a u Washingtonu je bilo mnogo više “kornjača” nego danas, govoreći puno o pokazivanju metaforičkih mišića. Manjak policije 9.1. ispao je kao planiran.

“Poziv na mars…”

Sada, dok potvrđujemo šta se zapravo desilo po fotografijama uslikanim tada, ispada sve jasnije da je grupa ovih fašistoidnih kancera, među njima i bivših vojnika, planirala nešto puno gore od samo bacanja sopstvenog izmeta na zidove moći. Postavljali su bombe i držali vatreno oružje i municiju u kamionu. Jedan je od njih, kako prenosi Ronan Farrow za The New Yorker, penzionisani pukovnik Larry Brock, Teksašanin i veteran s puno odlika. On i njegovi prijatelji – mahači zastave Konfederacije – su željni krvi. Kvazi-konduktor Trump, posmatrajući upad u Capitol Hill, rekao je rulji da ih “voli” i da su “jako posebni”, no da je bilo i “vrijeme da pođu kućama”. Nacionalna garda je napokon ustupila na scenu, poslije Predsjednikovog nećkanja. Dok ovo pišem, samo ih je 82 od na stotine provalnika u Captol Hill bilo uhapšeno. Brojke koje ćemo usporediti s tim su prošlogodišnja hapšenja aktivista BLM-a – pet puta veći broj.

Nema nimalo sumnje, ni u legalnom ni u kakvom drugom smislu, da je Trump potpomognuo ovoj katastrofalnoj invaziji na vlast. Mada su nešto isplanirali dijelovi dark weba, Trumpov Twitter bio je podmetač za nerede. Poslije mnogo mjeseci (lažnih) tvrdnji da su izbori bili “sređeni protiv njega”, 19.12. prošle godine objavio je tweet u kojem je tvrdio da planira “veliki protest u DC-u šestog Januara”.

Jedan je od mnogobrojnih tweetova objavljenih u podršci puča. “Dođite, bit će ludnica!”.

Njegov kult, sačinjen od Proud Boysa i QAnona, brzo se prihvatio svojih planova, te je po pro-Trump forumima orilo o pozivu “tatice” (da, tako su ga neki zvali) na napad na Kongres. Javan je bio poziv na puč. Planirali su se naoružati. “Uhapsiti” zastupnike u Kongresu. Da je Trumpov tweet “poziv na mars” i da se pripreme da pucaju na drugu stranu.

FBI je ignorisao prijetnje ali su Twitter i ostale društvene mreže to zabilježile. Poslije trosatnog desanta, Facebook i Instagram su blokirali Trumpa. Twitter mu je profil blokirao na 12 sati, pa onda trajno. Do vikenda je Twitter počeo gasiti one za koje su mislili da su pobornici QAnona ili Trumpovog poziva na rat. Electronic Frontier Foundation, grupa koja se bavi zaštitnom građanskih sloboda u digitalnom svijetu, brzo je odgovorila:

“Odluke Twittera, Facebooka, Instagrama, Snapchata i ostalih društvenih mreža da privremeno blokiraju ili ugase profile predsjednika Trumpa na svojim mrežama jednostavna je upotreba njihovih prava po Prvom amandmanu – Odjeljak 230, da promatraju dešavanja na svojim stranicama. Podržavamo ta prava. Bez obzira na to, uvijek smo zabrinuti kada te platforme zauzmu ulogu urednika, te ih zbog toga pozivamo da te odluke postave u okvir ljudskih prava”.

Da li će Trump odgovarati?

Ovakva blokada na društvenim mrežama je ustvari prva prava kazna s kojom se Trump suočio od propalog pokušaja smjene s vlasti prošle godine. Hoće li ga kazniti teže? 25. amandman neće biti iskorišten, a presuda o lišavanju Predsjednika određenih dužnosti se suočava s preprekama. Kada završi mandate, moguće je da će otići na sud u New Yorku zbog finansijskih pronevjera te čak i izbornih malverzacija zbog mnogobrojnih isplata porno-zvijezdi Stormy Daniels. No, hoće li ikada ići na sud zbog planiranja ovog haosa ispunjenim vapajem bjelačkog nacionalizma? Moguće je. The New York Times prenosi da Ministarstvo pravde razmatra otvoriti slučaj protiv njega zbog toga. Ostali misle da će se i to naći na putu. “Sagledavajući sve šta sam vidio u zadnjih 30 godina karijere, kao državni tužilac, sigurno je to da imamo više nego dovoljno razloga da ga optužimo zbog potpomaganja u stvaranju nereda”, tvrdi bivši državni tužilac Glenn Kirschner.

Naravno, bilo koji slučaj otvoren protiv Trumpa neće se desiti do kraja njegovog mandata, 20. Januara. Ali, kolike su šanse da će samog sebe lišiti krivnje? Mnogi tvrde da on neće samo lišiti krivnje ljude u okruženju koji bi možda bili optuženi za zločin (Ivanka, Rudy, Jared…), nego i samog sebe.

U pismu Ministarstva pravde iz 1974., napisanom usred slučaja Nixon/Watergate i mogućnosti tadašnjeg Predsjednika da se izvuče iz svoje afere, stoji da “Ukoliko ne postoji osoba koja bi mogla presuditi u njegovom slučaju, Predsjednik se ne može lišiti krivnje”.

Bjelačkonacionalističke budale

Da bi se takav potez ostvario, prvo bi ga trebali optužiti za zločin. Ne garantujemo da će se to desiti ali je opet moguće. Ovaj petak mi je službenik u DC-u, neko ko nije imao autoritet da priča o tome, rekao da Grad razmatra podignuti optužnicu protiv Trumpa zbog nereda počinjenog od strane rulje. U nedjelju su potvrdili to, kao i da će Washingtonov glavni tužilac Michael R. Sherwin ići za bilo kim umiješanim u to, kao i izabranim političarima. Doduše, bilo kakav sudski proces u DC-u ide na državni nivo te ide do Vrhovnog suda, u redu popunjenom pro-Trumpovim sucima.

Iako je naizgled to samo nekoliko dana, dug je put do konačnog izlaska iz ove četverogodišnje lomače. Već ih na hiljade planira nasilne sukobe s neistomišljenicima na Dan inauguracije, oružani a i luđi nego prije. Kada patološki narcis Trump napokon popusti sa drške moći, njegov značaj past će i saditi još više mržnje u ovoj bolesnoj i poremećenoj fakciji bijele

Amerike, ispunjenoj mentalitetom “hodočasnika” aktivnog od vremena kada je kontinent bio ukraden od domorodaca. Dugo će trajati – možda nekoliko godina – prije nego što se zadnje poglavlje historije naše države napokon završi, ako ikad. Do tada će biti još više sporadičnog ludila i krvoprolića, do dana kada će kult Trumpa, brojčano nemoćan i na rubu, izgubiti ono za šta se bori – i vođu, i mitsko “zlo koje žele ispraviti”. Nadamo se da će se njegove bjelačkonacionalističke budale samo prisjećati svoje infantilne bitke kao šupljaka kojeg im je prodavao.

Piše: Joshua Frank zamjenik, urednika portala CounterPunch., Prevod: Adnan Bratić, Foto. YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top