STRAH OD CENZURE: Ruski „Telegram“ se penje ka vrhu američke top liste aplikacija!

Dok mnogi korisnici društvenih mreža napuštaju usluge „Fejsbuka“ i „Tvitera“ ili bivaju blokirani na tim platformama, usluga razmene poruka ruske proizvodnje postala je jedna od najpopularnijih aplikacija u SAD-u.

U ponedeljak je britanski list „Dejli telegraf“ izvestio da je „Telegram“ zauzeo drugo mesto na američkoj listi preuzimanja, prema podacima agencije za istraživanje tržišta „Senzor tauer“. Između srede i nedelje prošle nedelje više od pola miliona Amerikanaca preuzelo je aplikaciju, gotovo tri puta više nego prethodne nedelje. Aplikacija se može pohvaliti naprednim sigurnosnim opcijama, kao što su „samouništavajuće poruke“ za one koji „traže dodatnu privatnost“.

Vest dolazi kada je njegov glavni rival, „Voc ap“ (WatsApp), uveo kontroverznu novu meru u svoje uslove korišćenja. Nova pravila primoraće korisnike da svoje podatke dele sa tehnološkim gigantom „Fejsbukom“, bez obzira imaju li nalog na toj veb lokaciji ili ne. Brojevi telefona i druge informacije moraju se predati kao uslov za nastavak korišćenja „Voc apa“.

Od tada su preuzimanja „Telegrama“ pretekla „Voc ap“, a druga ruska mesindžer usluga koja obećava da neće deliti podatke – „Signal“, takođe je zabeležila priliv novih korisnika.

Svađa oko pristupa informacijama i slobode izražavanja na mreži ubrzala se poslednjih dana nakon što je „Tviter“ blokirao nalog američkog predsednika Donalda Trampa. Posle napada Trampovih pristalica na zgradu Kapitola u Vašingtonu, tehnološki gigant sa sedištem u San Francisku saopštio je da će reagovati zbog strahova da bi predsednik mogao da nastavi da podstiče nasilje.

Platforme, uključujući „Fejsbuk“, „Snapčat“ i „Instagram“, takođe su odlučile da blokiraju ili suspenduju Trampove naloge, zbog čega mnogi veruju da je cenzura koordinisana. Mnoge javne ličnosti izrazile su svoje protivljenje, uključujući nemačkog kancelara Angelu Merkel, koja je izrazila zabrinutost zbog te situacije, nazvavši je „problematičnim” kršenjem „osnovnog prava na slobodu govora”.

GOLUB PISMONOŠA ILI RUSKA MREŽA: Tramp i Amerikanci pred teškim izborom

Istovremeno, brojni aktivisti krajnje desnice takođe su se suočili sa ograničenjima na društvenim mrežama, te su mnogi prešli na servis „Parler“. Međutim, nakon što je Amazon isključio svoje servere, pozivajući se na „nasilni sadržaj“. aplikacija je već uklonjena iz prodavnice.

Ranije ove nedelje, osnivač „Telegrama“ upozorio je da su potezi za potpuno blokiranje pristupa određenim društvenim mrežama više pretnja društvu nego cenzura samo na tim veb lokacijama. U saopštenju na svom zvaničnom kanalu, Pavel Durov, koji je prethodno stvorio najpopularniju rusku društvenu mrežu „VKontakt“, upozorio je da „dvojac Epl-Gugl predstavlja mnogo veći problem za slobodu od Tvitera“.

Međutim, nisu svi zabrinuti zbog potencijalnih izazova u slobodnoj razmeni informacija. Jedna američka korisnica „Tvitera“, Gven Snider, napisala je da će „s padom Parlera doći do tone belih supremacista koji prelaze na (ili natrag) na Telegram“. Tražila je od ljudi da prošire njeno saopštenje kako bi poslali poruku „Eplu i Guglu da i Telegram ukinu iz svojih prodavnica aplikacija“.

„Telegram“ je već vodio niz pravnih bitaka u Rusiji oko informacione sigurnosti. Sud je 2018. godine naložio da se aplikacija isključi zbog spora sa najvišom domaćom bezbednosnom agencijom u zemlji, FSB-om. Zvaničnici su želeli pristup podacima korisnika kako bi nadzirali kriminalne aktivnosti, a „Telegram“ je odbio njihove zahteve. Međutim, zabrana je bila neefikasna i bio je isključen sa mreže samo nekoliko sati. I dalje je jedna od najpopularnijih aplikacija u zemlji.

Pavel Čikov, šef grupe za ljudska prava „Agora“, koja je pomagala „Telegramu“ u slučaju, rekao je da je nemoguće ispuniti zahteve.

„Arhitektura usluge, koja koristi potpunu enkripciju ne dozvoljava administratoru usluge pristup sadržaju tajnih ćaskanja“, rekao je Pavel.

Kao takav, ne postoji način da se razgovori korisnika nadgledaju.

Izvor: Vostok / RT /Iskra Foto: Scmp.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top