ČOVEK KOJI JE BLOKIRAO TRAMPA NA TVITERU: Ne slavim, niti se osećam ponosno na to što smo morali da suspendujemo nalog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je u nedelju odlazećem predsedniku SAD trajno suspendovan nalog po prvi put se javno oglasio osnivač i vlasnik Tvitera Džek Dorsi. On je na društvenoj mreži koju je osnovao napisao kako nije ponosan na to što je Trampov nalog suspendovan, ali smatra da je to bila ispravna odluka.

“Ne slavim, niti se osećam ponosno na to što smo morali da suspendujemo nalog @realDonaldTrump, kao i zbog svega što je dovelo do toga. Odluku da to uradimo smo doneli nakon jasnog upozorenja i na osnovu informacija baziranih o opasnosti po fizičku bezbednost na Tviteru i van njega. Da li smo pogrešili?”, zapitao se Dorsi i nastavio:

“Mislim da je Tviter doneo ispravnu odluku. Suočili smo se sa nesvakidašnjim okolnostima koje se ne mogu opravdati, a koje su nas primorale da se usredsredimo na javnu bezbednost. Šteta koja može da nastane van mreže kao posledica govora mržnje na njoj je nesporna, i to je ono što vodi našu politiku i njeno sprovođenje.”

Dalje je naveo da suspenzija naloga ima značajne posledice, kao i da pokazuje kako je pokušaji promocije zdrave komunikacije propao.

Napomenuo je da pojedinci, kojima ne odgovara politika jedne društvene mreže, mogu da se okrenu drugoj i napomenuo da su prošle nedelje mnogi odlučili da ne prenose ono što su smatrali opasnim.

“Mislim da ova odluka nije bila koordinisana. Verovatnije je da su kompanije donele sopstvene zaključke ili da su bile ohrabrene postupcima drugih”, napisao je on.

Najveće društvene mreže su blokirale naloge Trampa posle upada njegovih pristalica u američki Kongres u Vašingtonu u sredu 6. januara, kojom prilikom je život izgubilo petoro ljudi.

Nalog @realDonaldTrump sa 88 miliona pretplatnika na Tviteru suspendovan je odmah posle nasilja u Vašingtonu prvo na 12 sati. Tramp je nakon toga nastavio da objavljuje tvitove, da bi Tviter objavio da je Tramp zauvek suspedovan sa te mreže.

Pored tog naloga, u međuvremenu je suspendovan i nalog koji Tramp koristi za kampanju @TeamTrump, takođe mu je onemogućeno da koristi zvanični nalog predsednika SAD na toj mreži @POTUS .

Fejsbuka i Instagrama takođe su suspendovali Trampa najmanje na dve nedelje.

Izvor: nova.rs, Foto: YouTube, printscreen

Share.

Leave A Reply