LAZAR PRODANOVIĆ: Migrante iz BiH vratiti u zemlje porijeklaa

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra da vlasti u BiH, u skladu sa Zakonom o readmisiji, moraju mnogo više uraditi na tome da oni koji su ušli nelegalno u BiH budu vraćeni u zemlje porijekla ako te zemlje nisu u ratnom konfliktu, a najveći broj migranata je iz zemalja u kojima trenutno nije ratno stanje.

Komentarišući tvrdnje ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića koji je nedavno rekao da je “readmisija gotovo nemoguća misija”, Prodanović je istakao da je to odgađanje problema i da vlasti u BiH treba da postupaju u skladu sa sporazumom o readmisiji.

“Treba da se ostvari takav ambijent da oni koji su nelegalno ušli budu deportovani u zemlje porijekla ukoliko to ne krši njihova osnovna ljudska prava. Postoje pravila prema sporazumu o readmisiji kada zemlja ne može prihvatiti taj model”, rekao je Prodanović Srni.

On je izjavio da je sasvim sigurno da u BiH postoji jedan broj migranata koji ne žele otkriti identitet, ali da je znatno veći broj onih koji posjeduju dokaze o identitetu.

Prodanović smatra da su motivi onih koji su u migrantskom talasu najvjerovatnije ekonomske prirode.

“Moguće je da postoje i neki drugi motivi, u prvom redu bezbjednosni. To je mnogo opasnije i kod tih osoba je prisutan motiv da im se ne otkrije identitet”, rekao je Prodanović.

On ističe da nisu bez osnova tvrdnje da je BiH postala žrtva projekta novog naseljavanja ljudi koji su u talasu migrantske krize.

“Nije nemoguće da se BiH naseljava ljudima iz Pakistana, Avganistana i drugih islamskih zemalja. Ako u BiH bude neko i ostajao, to će biti oni najgori, oni koji su najlošijeg ekonomskog i obrazovnog statusa, kao i oni sumnjivog bezbjednosnog statusa. To stanje će nesumnjivo zavisiti od toga koliko će biti ojačana granica EU. Takav scenario naseljavanja migrantima za ostale zemlje zapadnog Balkana nije nemoguć”, upozorio je Prodanović.

U protekle tri godine je migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “vestern juniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM, navedeno je u podacima koje je poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo pripremila za današnju sjednicu Komisije za bezbjednost.

Ona je upitala kako lica koja nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem “vestern juniona” u bankama i poslovnicama “Pošte”, budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top