NOVA ODLUKA CIK-a: Nakon ponovnog brojanja glasova Bh. blok u Starom Gradu pobijedio Koaliciju za Mostar

Nakon ponovnog prebrojavanja glasova sa više biračkih mjesta u Mostaru utvrđeno je da mandat koji je ranije dat SBB-u zapravo pripada Prvoj mostarskoj partiji što znači da je Bh. blok pobijedio u gradskom području Stari Grad.Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici (14. 1. 2021.)donijela odluku da izmijeni raniju Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru.

Razlog za donošenje ovakve odluke je taj što su nakon ponovnog brojanja glasova sa više biračkih mjesta u Mostaru utvrdili da je došlo do promjene u mandatima koje su dodijelili ranijom Odlukom.

Naime, Koalicija za Mostar je na gradskom području Stari grad izgubila mandat, odnosno njen kandidat Ismar Bešo iz SBB-a. Taj mandat je utvrđivanjem tačnog broja glasova dodijeljen Prvoj mostarskoj partiji, odnosno njenom nositelju liste Nazifu Derviškadiću.

Tabela osvojenih mandata nakon ponovnog brojanja u Starom GraduTabela osvojenih mandata nakon ponovnog brojanja u Starom Gradu

Utvrđivanjem još jedne izborne krađe, Bh. blok je zajedno sa partnerskom Prvom mostarskom partijom osvojio tri, umjesto ranija dva mandata u Starom Gradu, a Koalicija za Mostar je osvojila dva mandata.

Ovom promjenom sada Bh. blok u Gradskom vijeću ima ukupno sedam mandata, SDA 11, a nepromijenjeni ostaju mandati HDZ-a – 13, HRS-a tri i Ostajte ovdje koalicije koja je osvojila jedan mandat.

Nakon što je utvrđeno nekoliko izbornih krađa u Mostaru, sve više zvaničnika i političkih partija zahtijevaju ponovno brojanje svih glasova u Mostaru.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top