BRENDIRANJE BEZUMLJA: Ista zapadna profašistička oglašavačka metodologija!

Nacionalistički marketing sve više iskorištava subkulturu preuzimajući u osnovi njene benigne trendove, koje kasnije kanališe za propagandne svrhe. Jedan od prvih slučajeva “okupacije” te vrste se desio sa ska i skinhead kulturom koja je dolazila sa Kariba, kasnije su ultranacionalisti preoblikovali i preuzeli trend ubrizgavajući u njegovu vanjštinu suštinu samog fašizma.

Ništa drugačije nije ni kod nas. Već odavno postoje, na našim prostorima, ultranacionalistički punk i black metal bendovi, dok u zadnje vrijeme fašizam neometano ulazi i u hip-hop.

Duks i majice sa natpisom pokliča “Nož žica” našli su se na prodajnom sajtu jednog srpskog brenda i napravili su haos u srpskom internet prostoru, što je odjeknulo na društvenim mrežama u cijelom regionu. Prodavač se pod pritiskom javnosti izvinuo, ali jasno je da je iskrenost izostala.

Osim romantiziranja ustaških i četničkih zlodjela marketinškim potezima, svjedoci smo i bošnjačkih nacionalističkih pokušaja da u zlu budu podjednako zastupljeni sa svojim desničarskim oponentima, a ono što je očito, to je ista zapadna profašistička oglašavačka metodologija koju zajednički slijede sve tri fašističke gomile.

Izvor: Preokret, Ilustracija: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top