DODATNA ZABRINUTOST: Novi sojevi virusa prijavljeni u desetinama zemalja

Soj poznat kao E484K, koji je otkriven je u početku u Južnoj Africi, i njegove nove varijante koje su se pojavile u Brazilu i Japanu, podigao je uzbunu među istraživačima SZO zbog njegovog mogućeg uticaja na imunitet.

Novi sojevi virusa izazivali su sve veću zabrinutost, a nakon što su prijavljeni u desetinama zemalja, komitet Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije je doneo odluku da se sastaje na dve nedelje, umesto na tri meseca, što je bio slučaj ranije.

Britanski i južnoafrički sojevi koronavirusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim talasom zaraza koji ni zaključavanja, policijski čas i kampanje vakcinacija ne uspevaju da zaustave.

Prema SZO novi soj virusa prvo zabeležen u Britaniji pronadjen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja , ali organizacija smatra da je ta procena verovatno manja od stvarne.

Novi soj koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji i proširio se svetom još nije detektovan u Srbiji, ali na današnoj sednici Kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je da “ako se novi soj pojavio u evropskim zemljama, nemoguće je očekivati da ćemo ga mi izbeći”.

Britanski B117

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija virusa korona SARS-CoV-2. Britanski savetodavni odbor za nove pretnje respiratornih virusa kasnije je potvrdio da se ova varijanta virusa korona, identifikovana u zemlji, širi većom brzinom i zahteva još veći oprez stanovništva.

Prema SZO novi soj virusa prvo zabeležen u Britaniji pronađen je do sada u 50 zemalja.

Francuske vlasti saopštile su da u zemlji ima deset slučajeva zaraze ovim sojem koronavirusa, i izrazile zabrinutost zbog bržeg prenošenja te varijante virusa.

I Kina je potvrdila prvi slučaj novog soja virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji

Jednom Rusu koji se vratio iz Velike Britanije dijagnostikovan je „britanski“ soj virusa.

Nekoliko slučajeva ove varijante koronavirusa potvrđena su i u Španiji.

Južnoafrički E484K

Soj iz Južne Afrike potvrđen je dosad u 20 zemalja. Ovaj soj prema proceni stručnjaka predstavlja veću pretnju po čovečanstvo nego visokozarazni soj B117, koji se pojavio u Engleskoj.

Samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva novog koronavirusa u Južnoj Africi premašio je milion.

Brazilski

Treća mutacija, poreklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor.

Vlada Japana proglasila je vanrednu situaciju u širem području Tokija u kojem živi 37,2 miliona ljudi, zbog brzog širenja novog soja koronavirusa, koja će ostati na snazi narednih mesec dana, saopštio je premijer Jošihide Suga.

Jedna od dve mutacije kovida-19 otkrivene u Brazilu već je potvrđena u Velikoj Britaniji.

Izvor: Nova.rs, Foto: Nova.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top