MUHAREM BAZDULJ: Čestitanje i licemjerno zgražavanje đuture

U prvim danima (n)ove 2021. godine, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić telefonom je razgovarao sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. U toku tog razgovora, rekao joj je, između ostalog, kako joj čestita „sve naše praznike“.

Đuture čestitka

Imajući u vidu da u prve dvije januarske nedjelje padaju Nova godina i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru, Božić po julijanskom kalendaru, kao i Sveti Stefan, datum koji se u Republici Srpskoj, u praksi, usprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je to proglasio neustavnim, obilježava kao Dan Republike Srpske, takva „đuture čestitka“ može se interpretirati na različite načine. Željka Cvijanović odlučila je da je interpretira (i) kao čestitku za neustavni entitetski praznik, pa se u razgovoru s novinarima pohvalila pomenutom čestitkom.

U Sarajevu je to jedva dočekano kao municija u već kontinuiranom ratu protiv nove, post-DPS-ovske, crnogorske vlasti. Oko tog pitanja se instantno stvorio neobičan konsenzus. Iz SDP-a BiH su poručili Ambasadi Crne Gore u Sarajevu: „Očito da nova Vlada Crne Gore neće imati prijateljske stavove prema Bosni i Hercegovini jer ovim potezom Premijer Crne Gore je pokazao nepoštivanje prema BiH i našem Ustavu i Ustavnom sudu BiH. Pozivamo Krivokapića da se izvini građanima BiH na ovom potezu, a njegovim koalicionim partnerima da se ograde od ovog poteza u prvom redu Dritanu Abazoviću koji je od BiH dobio priliku da studira i završi obrazovanje na Univeritetu u Sarajevu (…) Nadamo se da Crna Gora neće nastaviti ići putem vrijeđanja BiH i negiranja pravnog poretka naše države, što bi za posljedicu moralo imati oštar odgovor naših institucija“.

SDA, SBB…

Ni Stranka demokratske akcije Crnoj Gori nije ostala dužna: “Činjenica da je novoimenovani premijer Crne Gore uputio čestitku povodom praznika, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i diskriminatornim, ukazuje na temeljitu promjenu u odnosu vlasti Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, uprkos porukama nove Vlade da neće biti satelit Beograda (…) Činjenica da je Krivokapić čestitku uputio tajno ukazuje na podmuklost njegovog pristupa, kao i na licemjerstvo Krivokapića koji je uvjeravao sve da neće narušavati odnose u regionu, vraćajući na mala vrata zločinačke politike iz 90-ih koje simbolizira 9. januar. S obzirom na netransparentnost čestitke, pozivamo i ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića. U svakom slučaju, odluka premijera Crne Gore da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, i da time potkopava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, ne može proći bez štetnih posljedice po odnose između dvije zemlje“.

Ni Savez za bolju budućnost nije propustio priliku da se pokaže kao patriotska opcija: „SBB traži od Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini da se hitno očituje o ovom nedvosmisleno pogrešnom postupku premijera Krivokapića, te da bosanskohercegovačkoj javnosti objasni da li negiranje ustavnog poretka, Ustava i Ustavnog suda BiH predstavlja zvanični stav Vlade Crne Gore ili nesmotren potez koji zaslužuje oficijelno izvinjenje“.

Naposljetku, ako se unaprijed moglo znati ko će na ovu vijest žestoko da reaguje, to je svakako Željko Komšić, a on svoju patriotsku publiku kod ovakvih zicera ne razočarava: „Nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krajnji izraz nepoštovanja države BiH. Očekujem od Vlade Crne Gore da se u najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Crne Gore koji je direktno usmjeren protiv suvereniteta države BiH. Izvinjenje građanima BiH takođe dužni su da upute koalicioni partneri premijera Krivokapića zbog veličanja datuma koji u kolektivnoj svijesti građana BiH nije ništa drugo nego datum koji simbolizuje početak velikosrpske agresije nad BiH i početak provođenja genocidnog projekta te politike”.

Dobivanje prilike

I koliko god da je fokus svih saopštenja usmjeren na Zdravka Krivokapića, posebna pasivnoagresivna žaoka cilja Dritana Abazovića, a naročito je to karikaturalno-bizarno u SDP-ovom saopštenju gdje se već poodavna činjenica da je jedan briljantan kandidat odlučio da pohađa studije u Sarajevu, a mogao je da bira, predstavlja kao „dobivanje prilike“.

I dobro, što je najgore, od cijele crnogorske vlasti, uspjeli su da navedu upravo Dritana Abazovića da se prvi oglasi. Na svom oficijelnom tviter profilu, Abazović je napisao: „Poštovani članu Predsjedništva @ZeljkoBiH, @VladaCG zvaničnu politiku vodi samo preko zvaničnih kanala komunikacije. Želimo najbolje odnose sa državama regiona. Ruka prijateljstva @VladaCG pružena je svima, to važi i za Bosnu i Hercegovinu.“

Ne koristim društvene mreže, ali sam se nekoć družio sa par „uticajnih tviteraša“ iz vremena kad Tviter kod nas nije bio toliko rasprostranjen. Oni su me naučili da kad „linkuješ“ nečiji tviter profil unutar svog tvita da se to zove „menšn“ (mention). Ako se ne varam, u kontekstu gore citiranog tvita, možemo reći da je Dritan Abazović „menšnovao“ Željka Komšića.

Na prvi pogled, i Željko Komšić i svi navedeni politički subjekti trebali bi biti više nego zadovoljni zbog citiranog Abazovićevog tvita. Sve što su htjeli tu je razjašnjeno na način na koji su htjeli. Nije, međutim, bilo tako. Iz Komšićevog kabineta stiglo je saopštenje: „Član Predsjedništva BiH Željko Komšić nema profil na društvenoj mreži Twitter, tako da potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović komunicira sa lažnim profilom. Očekujemo zvaničnu reakciju Vlade Crne Gore i potpredsjednika Vlade“. To je bilo zvanično saopštenje, a nezvanično je ono propraćeno i licemjernim zgražavanjem nad tobožnjom glupošću i naivnošću Abazovićevim jer se on, eto, navodno k’o šaran upecao na očigledno lažni profil?!

Žosep Borel i Memorijalni centar Srebrenica komuniciraju sa lažnim profilom?

Komšić,dakle, tvrdi da je profil @ZeljkoBiH – lažni. To je moguće. Daleko od toga, međutim, da je Dritan Abazović prvi koji je dotični profil smatrao pravim i autentničnim profilom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Među desetinama i stotinama ozbiljnih ljudi, medija i institucija koji su u proteklim godinama pomenuti profil smatrali autentničnim Komšićevim profilom, ovdje ćemo izdvojiti samo tri, više metodom slučajnog uzorka, jer su svi komunicili s dotičnim profilom u posljednih mjesec-mjesec i po dana, odnosno u decembru 2020, to su Žosep Borel, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Radio Sarajevo te Memorijalni centar Srebrenica.

Ako pak siđemo dublje, odnosno dalje u prošlost, pronaćićemo i tvitove gdje sa navedenim profilom komuniciraju i Komšiću bliske političke ličnosti odnosno današnji članovi njegovog kabineta.

Postjugoslovenski politički svijet, naročito ovaj dio istočno od aktuelne granice Evropske unije, dakle, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija, očito još uvijek funkcioniše po principu spojenih posuda, no nivou visoke politike nema apsolutno nikakve potrebe služiti se lako provjerljivim neistinama i spinovima. Drugim riječima, možete ne misliti ništa dobro o Dritanu Abazoviću, ali ako mu fakturišete „grešku“ koju prethodno godinama niste fakturisali nikom drugom time samo dokazujete da protiv njega nemate nijednog validnog argumenta.

Piše: Muharem Bazdulj za Preokret, Ilustracija: Preokret

2 thoughts on “MUHAREM BAZDULJ: Čestitanje i licemjerno zgražavanje đuture”

  1. Svima je više muka od političkog Sarajeva! Od stalne želje da se predstavi kao izraz volje svih BH ,,građana” i velike uvređenosti i ucveljenosti što drugi ne tretiraju BiH ,,kao svaku drugu normalnu državu” kako je oni vide, već kao ono što ona zaista jeste – složena država 3 naroda i 2 entiteta (pametni bi rekli nemoguća država). Vučić priča o infrastrukturnom povezivanju srpskih i bošnjačkih centara u 2 države, a Bakiru i to smeta. Strašno više! To Bošnjaci i njihove elite moraju da reše. Ne možemo mi menjati Bakira, Komšića i njihove politike.

  2. Ps: da ne bih bio proglašen nacionalistom, parafraziraću Zorana Panovića, novinara DANASA:
    – nije Dodik glumio da je kosmopolita, a u stvari sve vreme bio nacionalistom. Njega je BH stvarnost gurnula na pozicije srpskog nacionalizma;
    – prija srpskoj javnosti kad se Vučić sastane sa Orbanom i Borisovim, kad se odmaknemo od jugosfere. Malo nam je muka od Bakira i Kolinde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top