IZABRAN NASLJEDNIK ANGELE MERKEL: Armin Lašet je novi šef CDU-a

Nemački demohrišćani izabrali su premijera savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armina Lašeta da nastavi politiku Angele Merkel.

U svom govoru pre izbora, Lašet je naglasio važnost jedinstva stranke i Nemačke. “CDU nije potreban novi šef da je vodi već kapiten tima koji će predvoditi i držati stranku zajedno”, rekao je on.

Analitičari navode da je Lašet otelotvorenje kontinuiteta politike Angele Merkel i neko ko ima veliko iskustvo u radu na terenu sa stranačkom strukturom i birokratskim aparatom. Takođe, navode poznavaoci prilika, ima kapacitet da pomiri sve struje u partiji i pregovarački dar da konstruiše efikasnu i funkcionalnu vladajuću koaliciju u Bundestagu.

Katolik iz Rajne, uvek je bio pouzdan partner Angele Merkel i neko na koga je ona mogla da se osloni.

Lašet je naveo da se zalaže za “razuman pristup i izbegavanje ekstrema”. Nedostatak popularnosti na nacionalnom nivou “bajpasovao” je saradnjom sa ministrom zdravlja Jensom Spanom, zvezdom u usponu nemačlke politike.

Njih dvojica su krajem februara 2019. formirala alijansu sa ciljem “modernizacije Nemačke” i šireg pozicioniranja CDU kao mejnstrim narodne partije.

Nova ekonomska dinamika, bezbednost i ibrazovanje za sve – to su planovi Lašeta i Spana, kao i “nulta tolerancija” kriminala i ekstremizma.
Na spoljnopolitičkom planu, Lašet je naglasio jasan fokus na Evropsku uniju. Plan mu je unaprđenje saradnje sa SAD oko klimatskih promena i trgovione.

Promena predsednika SAD koristiće Lašetu koji je dolazak Džoa Bajdena na čelo Amerike nazvao “pobedom demokratije”. Rado je viđen gost Pariza i protekle dve godine radio je na unapređenju kulturnih veza Francuske i Nemačke.

Izvor: nova.rs, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top