VITOMIR POPOVIĆ: BiH će moći tužiti Hrvatsku zbog odlaganja nuklearnog otpada

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da će Predsjedništvo BiH moći pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodni sudom u Hagu, ukoliko ekspertski tim koji je formirao Savjet ministara BiH u slučaju “Trgovska gora” u svom izvještaju dokaže da je lokacija kasarne “Čerkezovac” neadekvatna za odlaganje radioaktivnog otpada i opasna po život, zdravlje i okolinu.

Popović je napomenuo da se u tom slučaju BiH može pozvati na ESPO konvenciju iz 1991. godine o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontaktu, koja ima razrađen mehanizam šta u takvim slučajevima raditi.

“Ako neki prekogranični problem nije moguće riješiti diplomatskim putem, onda ostaju opcije međunarodna arbitraža ili tužba pred ovim sudom”, naveo je Popović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane “Krško” na lokaciji “Čerkezovac” na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

On je za “Glas Srpske” rekao da je prije takve odluke potrebno sačekati izvještaj i mišljenje eksperata.

“Ukoliko on bude negativan, onda bi bilo potrebno diplomatskim putem se obratiti vlastima u Hrvatskoj, da bi se vidjelo da li oni i dalje planiraju da ova lokacija bude pretvorena u odlagalište za radioaktivni otpad ili ne”, rekao je Popović.

Ukoliko odgovor bude potvrdan, dodao je on, onda je jedini mehanizam tužba.

“Duboko sam uvjeren da Hrvatska neće pristati na arbitražu. Nemamo šta da čekamo, jer je ionako već dosta vremena izgubljeno i potrošeno zbog raznih političkih animoziteta“, rekao je Popović.

Napominjući da neke od komisija i grupa, koje su formirane još prije četiri, pet godina, nisu uradile gotovo ništa, Popović je izrazio bojazan da bi BiH zbog toga mogla biti dovedena pred svršen čin.

“Zbog svega toga se bojim da ne budemo dovedeni pred svršen čin, da se jednog dana probudimo i vidimo da je Hrvatska na ovu lokaciju prevezla radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško ili nekih drugih evropskih zemlja”, dodao je on.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, u hrvatskoj opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Potresi koji su danima drmali Hrvatsku dali su slučaju “Trgovska gora” novu dimenziju, a pogotovo jer se Petrinja kao epicentar zemljotresa nalazi samo četrdesetak kilometara od kasarne “Čerkezovac” i planirane lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top