INAUGURACIJA PREDSEDNIKA SAD: Džo Bajden preuzima dužnost, Tramp napustio Belu kuću! (FOTO, VIDEO)

Polaganjem zakletve Džozef Bajden u sredu postaje 46. predsednik SAD. Ceremonija inauguracije se ove godine održava u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Džozef Bajden u sredu postaje 46. predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Ceremonija inauguracije, koja se ove godine održava u uslovima globalne pandemije koronavirusa i pod do sada najopsežnijim merama bezbednosti, trebalo bi da počne oko jedanaest sati ujutru.

Očekuje se da Bajden i izabrana potpredsednica Kamala Haris, predsedničku i potpredsedničku zakletvu, polože oko podneva po lokalnom vremenu.

Usled primene antipandemijskih mera – broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bezbednosne mere koje prate inauguraciju drastično su pojačane nakon upada dela pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa u kompleks Kapitol Hila početkom januara. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsedničke dužnosti pre kraja mandata, po optužbama da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Tramp, koga suđenje istim povodom očekuje i u Senatu, neće prisustvovati inauguraciji Džoa Bajdena.

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp u sredu je napustio Belu kuću i Vašington uoči inauguracije njegovog naslednika, demokrate Džoa Bajdena.

“Bila mi je velika čast, doživotna čast. Najveći ljudi u svetu, najveći dom u svetu. Volimo američki narod i ovo je bilo nešto posebno. Želim da kažem zbogom, ali nadam se ne zadugo. Videćemo se ponovo”, poručio je Tramp u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz, blizu prestonice Vašingtona, nakon čega se poslednji put ukrcao u predsednički avion i poleteo za Floridu, gde će živeti u svom odmaralištu Mar-a-Lago.

Tramp je napustio položaj posle dva opoziva, a iza sebe ostavlja zemlju teško pogođenu pandemijom koronavirusa koja je odnela najmanje 400.000 života, dok su milioni bez posla. Kako ocenjuje agencija Asošijeted pres, zauvek će ostati upamćen po optužbi da je podstakao pobunu u Kongresu, u kojoj je preminulo pet osoba.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Vašington pred inauguraciju Džoa Bajdena / Printscreen YouTube / Atlanta Journal-Constitution

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top