CIK BiH O SKANDALOZNOM ISTUPU MILORADA DODIKA: Potrebna je reakcija javnosti i Tužilaštva BiH i džender centara

Članica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić, ocijenila je u petak 22. januara da je istup Milorada Dodika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nakon odluke CIK-a da poništi izbore na nekim biračkim mjestima u Srebrenici i Doboju, monstruozan, sramotan, te da ima elemenata krivičnog djela.

Milorad Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je u četvrtak 21. januar u Doboju da je posljednja odluka Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore u Srebrenici i Doboju ‘etnički inženjering’.

On je vrijeđao članove CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Dodik je za Vanju Bjelica-Prutina, članicu CIK-a, rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana”.

“Kolegica se izdigla iznad ove situacije i nije željela komentarisati. Mi kao institucija ne možemo više da šutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, bojim se da će vrlo brzo imati ozbiljne posljedice”, kazala je Hadžiabdić na sjednici CIK-a održanoj u petak 22. januara.

Hadžiabdić je tražila da se na sjednici CIK-a, pored ostalog, uključi tačka dnevnog reda ostalo, na kojoj bi se moglo diskutovati o izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH upućenim članici ove institucije Vanji Bjelica-Prutina.

“Javna riječ kada izgovorena od predsjedavajućeg Predsjedništva je peterostruko teža nego kad je neko drugi izgovori. Ovo je slobodna zemlja, u kojoj građani imaju prava, privatna prava. Riječi koje su jučer izgovorene našoj kolegici su jasno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava građanina ove zemlje. Ono što je jučer izgovoreno je monstruozno”, navoeo je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Bakalar je pozvao institucije BiH da zaštite, kako je rekao, građanku BiH i članicu CIK-a i CIK kao instituciju.

“Potrebna je reakcija javnosti i Tužilaštva BiH i džender centara, jer je u svemu ovome udareno na ženu”, kazao je on.

Centralna izborna komisija poništila je izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Na sjednici CIK-a u četvrtak 21. januara predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine.

Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica – Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

Izvor: RSE, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top