SAKIB MAHMULJIN OSUĐEN NA 10 GODINA: Nije spriječio zločine u Vozući i Zavidovićima!

Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH, osuđen je na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Sud BiH je donio prvostepenu presudu pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Zavidovića i Vozuće.

“On je u svojstu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela”, kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić.

Advokat Nermin Mulalić je, iznoseći završne riječi 9. decembra 2020. godine, istakao da dokazi potvrđuju kako Sakib Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom “El-Mudžahidin” i izvršiocima zločina, naglasivši da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ko su izvršioci.

“Pripadnici Odreda su imali svoju zastavu i grb… Formiranje Odreda od 13. augusta 1993. nikada nije realizovano, niti izvršeno. Odred nije koristio zastavu i pečat Armije RBiH, mobilizacije i premještanja u Odredu nisu vršena kao u drugim jedinicama Armije”, rekao je Mulalić.

Jedan od argumenata odbrane bio je i taj da su u unutrašnjoj hijerarhiji nadležnih u odredu, za razliku od Armije, bili šejh i šura, kao najviše tijelo, i da su pripadnici skrivali svoj identitet i komunicirali sa centrima u inostranstvu.

Suđenje Mahmuljinu, optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića, počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Optužnica Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / MTV IGMAN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top