BAJDEN REVIDIRA MIROVNI SPORAZUM: Preispituje se povlačenje trupa iz Afganistana

Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena izvršiće reviziju mirovnog sporazuma postignutog prošle godine sa talibanima, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽejk Saliven u telefonskom razgovoru sa avganistanskim zvaničnikom Hamdula Mohibom, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

U saopštenju se navodi da je Salivan u razgovoru sa Mohibom rekao da će biti ispitano da li talibani poštuju preuzete obaveze da prekinu veze sa terorističkim grupacijama, smanje nasilje u Avganistanu i da se uključe u značajnije pregovore sa avganistanskim vlastima.

Prema sporazumu postignugom u februaru prošle godine između SAD i talibana, američke snage treba da napuste Avganistan do maja ove godine u zamjenu za antiterorističke mjere.

Prošle sedmice, broj američkih vojnika u Avganistanu smanjen je na 2.500 što je najniže od njihovog raspoređivanja u toj zemlji 2001. godine.

Međutim, nivo nasilja u Avganistanu je povećan što je dovelo do međunarodnih poziva da se postigne dogovor o prekiodu vatre između avganistanskih snaga i talibana.

Predstavnici dvije strane sastali su se početkom mjeseca radi mirovnih razgovora.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top