KRIVOKAPIĆ OŠTRO O STANJU U PROSVJETI: Potrebne korjenite reforme i depolitizacija, da gajimo talente, a ne najgore!

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić održao je sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola povodom aktuelne situacije i opšteg stanja u vaspitno-obrazovnom sistemu te zemlje.

Krivokapić je u svom govoru pokazao kako jedan premijer treba da razgovara o aktuelnim problemima i svojom retorikom “zadao domaći” svojim kolegama u regionu, a pogotovu u Srbiji.

Prioritet Vlade je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova. Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je na samom početku obraćanja poručio da je u Crnoj Gori neophodno promeniti sistem vrednosti i preokrenuti moralnu krizu u kojoj se zemlja nalazi. On je podvukao da je potrebno da se čast i poštenje vrate u obrazovne institucije.

“Vlada razumije situaciju u kojoj su se našli prosvjetni radnici zbog epidemije COVID-19. Spremni smo da razmotrimo sve zahtjeve prosvjetara, ali ne pristajemo na ucjene i opstrukcije”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da u fokusu vaspitno-obrazovnog sistema moraju biti učenici-talenti, koje će škola prepoznati, njegovati, unapređivati i podsticati njihovu darovitost.

“Imamo talente koji propadaju zato što im niko ne posvećuje pažnju, zato što se škola posvetila najlošijima”, istakao je crnogorski premijer i dodao da se školstvo mora promeniti tako da deca dolaze u školu s radošću, a ne sa strahom.

On se takođe osvrnuo i na druge probleme u prosveti.

“Sve oglase o dopunskim časovima, vi znate da je to zakonom zabranjeno, inspekcija će proveravati. Ako decu ne možete u školi naučiti, ne možete ih ni posle škole naučiti. Naučite ih tamo gde idu, naučite ih na tom mestu zbog kojeg su tu. Naučite ih makar jednu stvar, bolje jednu da znaju nego 50 da zaborave. Škola se pretvorila u memorisanje, a memorija je ograničena. Memoriju računara možete da proširujete, ali ovu ne možete. Možete da je malo osvežavate. I ne može se više desiti da u stručnim školama ko nije iz te struke bude direktor škole. To je nedopustivo”, istakao je Krivokapić u svom govoru.

On dodaje da se u Crnoj Gori sve pretvorilo u kampanju za izbore.

“Mi smo sve pretvorili u kampanju za izbore. Pa evo, ako sad se ne vrše u Crnoj Gori, vrše se u Nikšiću. Pa onda ćemo svi da se bavimo samo izborima. Mi treba da se bavimo tom decom. To je naša budućnost. Naša nije budućnost ko će biti (premijer), da li će sutra Zdravko ili Marko, to nema veze. Bitno je da znamo šta hoćemo, hoćemo novi početak za novu budućnost. A možemo početi ako sarađujemo. Ako ne budemo sarađivali, onda ćemo se mi večno sukobljavati. Dokle više sukobi? Kome treba to?”, zapitao je premijer Crne Gore.

Krivokapić je istakao da neće biti partijskog zapošljavanja u Crnoj Gori, bez obzira što “pritisak vrše sve partije” na njega.

“Nema partijskog zapošljavanja, biće najbolji na najboljem mestu. To je naša poruka. Teško je to realizovati u ovoj Crnoj Gori koja 30 godina baštini jednu istu priču. Ako je zajednički ne promenimo, ja je sam ne mogu promeniti”, kazao je on.

Svojim govorom Krivokapić je dao primer svim visokim državnim funkcionerima u regionu kako treba da se obraća predsednik Vlade i na koji način treba da se nocilac te funkcije obraća i svojim političkim neistomišljenicima.

Izvor: Preokret / Mediji
Foto: Zdravko Krivokapić / Printscreen YouTube / Vlada Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top