DPS BIRA RUKOVODSTVO: Milo ostaje predsjednik, partija dobija četiri potpredsjednika! (VIDEO)

Predsjedništvo je predložilo da kandidati za potpredsjednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić

Vandredni kongres Demokratske partije socijalista (DPS), na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo počeo je u 11 časova u Podgorici.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović otvorio je 9. Kongres partije, a na početku je intonirana himna Crne Gore.

Kongresom predsjedava dosadašnji zamjenk predsjednik DPS-a Duško Marković.

Đukanović je u uvodnom referatu i ekspozeu podsjetio da DPS nakon izbora nije uspio da formira vladu pa je zbog toga organizovao vanredni kongres.

Ali je, kako je dodao, DPS prihvatio izborni rezultat kojem je doprinijela i “manipulacija vjerskim osjećanjima” i otvoreni hibridni rat.

“Bilo je razih i drugih pritisaka kojima ovog puta nijesmo uspjeli da se odupremo”, rekao je Đukanović

Predsjedništvo DPS-a u subotu je jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Milo Đukanović.

Predsjedništvo je predložilo da kandidati za potpredsjednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Biće izabrana četiri potpredsjednika.

Kongresu DPS-a prisustvuje 591, od ukupno 604 opunumoćena predstavnika.

Istoričarka Latinka Perović poželje je uspješan rad DPSu.

Kazala je da DPS ima “znanja i snage da napravite bilans svoje strategije”.

“Udaljili ste se od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević, obnoviliu državnosti, ali znali ste zašto vam je potrebna obnova. Izgubili ste ubistvom Zorana Đinđića partnera u Srbiji, ali vaši su odnosi sa svim zemljama u regionu su dobri, uspješni, na istom tragu modernizacije društava. Postavili ste obnovu državnosti kao cilj, ušli ste u obnovu suverenizma, ali sa orjentacijom da očuvati antifašistički, multinacionalni, multivjerski karakter Crne Gore i mislim da ste to u najvećoj mjeri uspjevali. Okrenuli ste se Evropi, ušli u NATO…”, rekla je Perović.

Dodala je da je DPS “na ispitu da pokažete odliku jednog demokratskog društva, pokažete da je vlast smjenjiva”.

Učesnike Kongresa DPS-a pozdravili su i Generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, porparol za spoljnopolitička pitanja poslaničke grupe SPD u njemačkom Bundestagu Nils Šmid.

Izvor: Vijesti
Foto: Printscreen YouTube / DPS Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top