PANIKA ZBOG RIO TINTA I RUDNIKA LITIJUMA: Meštani strahuju od eko-katastrofe, Vučiću ‘smešno’!

U Rađevini kod Loznice, najveća rudarska kompanija na svetu Rio Tinto, planira da u naredom periodu počne sa eksploatacijom jadarita iz kog se dobija litijum. I dok takav projekat predstavnici države podržavaju, meštani su više puta protestovali, jer strahuju od ekološke katastrofe. Pojedine ekološke organizacije poručuju i da će zbog toga u opasnosti biti reke Jadar i Drina, kao i zdravlje ljudi.

Svetska klasa litijuma – tako predstavnici australijske kompanije opisuju rudno bogatstvo koje se nalazi u dolini Jadra kod Loznice. Zbog toga su rešili da baš na toj lokaciji otvore rudnik za koji garantuju da neće ugroziti zdravlje ljudi.

„Investicija koja će biti uložena u zaštitu životne na ovom projektu je preko 100 miliona evra, vrlo precizno se radi na sagledavanju svih uticaja, rade kompetentni stručnjaci i organizacije, rade profesori Univerziteta u Beogradu“, kaže Margareta Milosavljević, savetnik za životnu sredinu u Rio Tintu.

Podršku kompaniji Rio Tinto godinama pružaju predstavnici države. Vlada Srbije i rudarski gigant su pre više od tri godine potpisali memorandum koji predviđa da iskopavanje rude počne 2023. Uprkos tome, meštani kažu da strahuju od ekološke katastrofe. Kako bi na to ukazali, više puta su protestovali. U tome ih podržavaju i brojne ekološke organizacije, koje poručuju da Srbiji nije potreban rudnik litijuma, jer će ugroziti živote i zdravlje ljudi, kao i životnu sredinu.

„Ovaj projekat bi bio izuzetno opasan ne samo za Jadar, nego bi bio opasan i za nizvodno reku Drinu, reku Savu, a u kranjoj instanci on bi ugrozio i Beograd, tako da u tom smislu činjenica da Rio Tinto vrši ova istraživanja, odnosno da Rio Tinto planira da otvori ovaj rudnik u saradnji sa Vladom Srbije, osim činjenice da je sam rudnik litijuma opasan, dodatno je opasnija zbog toga što Rio Tino ima izuzetno lošu istoiju svojih rudarskih aktivnosti po svetu“, navodi Zvezdan Kalmar, iz Koalicije za održivo rudarstvo.

Na upozorenja organizacija i proteste meštana, nedavno je reagovao predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da mu je to sve „smešno.“

„Mi nemamo prirodna bogatstva koja će nam doneti milijarde, imamo jadarit odnosno litijum i zato umirem od smeha kad gledam demonstracije koje organizuju, to je nešto najsmešnije, demonstriraju u zapadnoj Srbiji – Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, stalno demonstriraju, kažu zbog Rio Tinta, tamo će da nastane katastrofa, neće nikakva katastrofa da nastane“, rekao je Vučić 12. januara.

Ministarstva za zaštitu životne sredine i rudarstva, za sada nisu precizirala da li bi izgradnja rudnika litijuma mogla da napravi ekološku katastrofu, kao ni da li su povodom toga uradili studiju o proceni rizika. Bivši ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da se investicija otvaranja rudnika procenjuje na 1,5 milijardi dolara.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Quicktake

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top