ASTRAZENEKA DEMANTUJE MEDIJSKE NAVODE: Nije tačno da je efikasnost naše vakcine manja od 10 posto kod starijih od 65

AstraZeneca je demantovala navode njemačkih medija koji su objavili da njihova vakcina protiv koronavirusa ima manju učinkovitost kod osoba starijih od 65 godina.Bild je, pozivajući se na izvore iz vlade, objavio da je efikasnost AstraZenecine i Oxfordove vakcine manja od 10 posto, dok je Handelsblatt naveo da je riječ o osam posto. Njemački mediji su naveli da zvaničnici ne očekuju da će Evropska agencija za lijekove (EMA) odobriti ovu vakcinu za osobe starije od 65 godina nakon ovog zabrinjavajućeg podatka.

AstraZeneca u svojoj reakciji navodi da su ove tvrdnje “potpuno netačne”, ističući da je vakcina u Velikoj Britaniji dobila odobrenje za hitnu upotrebu za navedenu dobnu skupinu. Također, ukazano je na podatke objavljene u časopisu The Lancet u novembru, u kojem se navodi da su starije osobe pokazale snažne imunološke reakcije na vakcinu te da 100 posto starijih osoba stvara antitijela nakon druge doze.

AstraZeneca je prošlog mjeseca zatražila odobrenje za upotrebu u Evopskoj uniji, a očekuje se da će EMA odluku odnijeti ove sedmice. Njemački ministar zdravlja Jens Spahn je kazao da će evropske vlasti pomno ispitati sve dostupne podatke prije donošenja odluke, ali je odbio komentarisati navode o slaboj efikasnosti.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top