BAJDEN BACIO OKO NA BALKAN: Region među 6 prioriteta nove američke administracije!

Suprotno verovanjima da Zapadni Balkan, a samim tim i Srbija, u prvih godinu dana neće biti na mapi nove američke administracije, telefonski razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel pokazao je sasvim suprotno – da se nalazi na listi prioriteta, kad je reč o spoljnoj politici dve zemlje.

U razgovoru dvoje državnika, rešavanje situacije na Zapadnom Balkanu postavljeno je, naime, na listu šest najurgentnijih tema, pored pitanja vezanih za Avganistam, Kinu, Iran, Rusiju i Ukrajinu.

U izveštaju o najvažnijim zaključcima telefonskog razgovora Džoa Bajdena i Angele Merkel piše sledeće:

“Predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrednosti”, piše u saopštenju Bajdenovog kabineta.

Kako se dalje dodaje, Zapadni Balkan, na kojem je trenutno jedino goruće pitanje rešavanje odnosa i postizanje sporazuma na relaciji Beograd – Priština, postavljeno je u sam vrh prioriteta Amerike i Nemačke.

“Lideri su se složili po pitanju zajedničkih prioriteta u spoljnoj politici, uključujući Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan. Lideri su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi pritiv klimatskih promena, KOVID 19 i unapređenja zdravstvene zaštite, kao i nastavku održivog globalnog ekonomskog oporavka”, navodi se u ovom saopštenju.

Džozef Bajden, nedavno je inaugurisan za novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država i odmah po postavljenju na ovu dužnost, počeo je sa ozbiljnim rezovima i povlačenjem velikog broja odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Suprotno verovanjima da će Bajden na početku mandata imati najviše posla upravo po tom pitanju, te da u ovom trenutku neće mnogo pažnje posvećivati spoljnoj politike, a ponajmanje Balkanu, novi predsadnik SAD je jasno pokazao da će Amerika itekako biti involvirana u rešavanje pitanja u ovom delu Evrope.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Factbase Videos

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top