FINANCIAL TIMES: Srbija po stopi vakcinisanih druga u Evropi!

Prema posljednjim podacima u svijetu je podijeljeno 71.158.551 doza vakcina, a na listi od 65 zemalja Srbija je na 7. mjestu u svijetu i drugom mjestu u Evropi, po stopi vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika, objavio je danas Financial Times (FT).

Srbija je u odnosu na podatke od prije dva dana, napredovala za dva mjesta na toj listi, odnosno jedno mjesto na toj listi.

Podaci za listu uglednog britanskog magazina uzeti su iz 65 zemalja i na osnovu nje na prvom mjestu po broju iskorišćenih doza vakcina je Izrael sa 45,8 osoba na 100 stanovnika, slijede Ujedinjeni arapski Emirati sa 27,4, velika Britanija sa 11, dok je Srbija na sedmom mjestu sa 4,5 osoba na 100 stanovnika.

Ispred Srbije su još samo Bahrein (8,8 na 100 stanovnika), SAD (7,1) i Portoriko (5,9).

U Evropi je od Srbije bolja samo Velika Britanija.

Poslije Srbije, od zemalja regiona u prvih 20 zemalja našla se samo Slovenija sa 2,8 vakcinisanih na 100 stanovnika, dok je od zemalja EU, Srbija iza sebe ostavila Maltu, Španiju, pa čak i Njemačku FT napominje da Izrael najbrže sprovodi vakcinaciju i da je više od četvrtine njegovog stanovništva već primio najmanje jednu dozu vakcine.

Sedam vakcina protiv korona virusa je u upotrebi u najmanje jednoj zemlji.

Izvor: Nezavisne.com, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top