UBIJEN VRŠEĆI LJUDSKU DUŽNOST: Godišnjica smrti Srđana Aleksića, heroja kojeg ne smemo zaboraviti!

Danas se navršava 29 godina od smrti Srđana Aleksića, čoveka i heroja koji je dao svoj život spasavajući tuđi. Ili, kako je njegov otac Rade napisao u čitulji “vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Srđan je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci pritekao u pomoć Alenu Glavoviću, muslimanu iz Bosne kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske legitimisali i zatim maltretirali. Hrabri Aleksić je prileteo u pomoć svom sugrađaninu, ali je zbog toga brutalno pretučen, a od zadobijenih povreda je preminuo na današnji dan, 27. januara 1993. godine.

Jedan od napadača poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam meseci zatvora. Srđan je posthumno odlikovan brojnim priznanjima u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a počast mu je odata i tako što su neke ulice nazvane po njemu.

Iako je Srđan sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čoveka i zauvek ostavio pečat u svom gradu, ali i celoj državi.

“Vi često kažete heroj Srđo, nemojte, jer je Srđo bio običan momak. Srđo je svojim životom ovom gradu ostavio fin pečat. Jednog mladića koji živi blagorodno, koji živi drugarski, pomalo boemski, koji je bio omiljen u svakom društvu i to je najvrednije što je Srđan ostavio ovome gradu”, kazao je Rade.

Srđan je rođen 1966. godine u Trebinju. Bio je strastveni glumac amater i velika plivačka nada bivše Jugoslavije. Alen Glavović je u kontaktu sa Srđanovim ocem i prilikom svakog dolaska u BiH posećuje Srđanov grob.

Izvor: Klix.ba
Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top