SUSANNE SCHÜTZ: Novi visoki predstavnik biće Christian Schmidt, Njemačka ima veliki interes u razvoju BiH!

Direktorica Odjela za jugoistočnu Evropu, Tursku, OSCE i Vijeće Evrope pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Susanne Schuetz u razgovoru za medije izrazila je uvjerenje da će Christian Schmidt biti imenovan za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da Njemačka ima veliki interes u razvoju Bosne i Hercegovine i čvrsto je opredijeljena njenoj evropskoj budućnosti. Napominje i da je Njemačka pažljivo ušla u priču o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, a aktivnosti na tom planu vode se još od druge polovine prošle godine.

Navodi da je njihova inicijativa dio višefaznog procesa podrške za Bosnu i Hercegovinu te podvlači želju Njemačke da BiH bude visoko na listi političkih aktivnosti međunarodne zajednice.

– Dopustite da, najprije, istaknem da mi izuzetno cijenimo i poštujemo ono što je uradio ambasador Valentin Inzko. On je mnogo doprinio miru i stabilnosti BiH. Od kako je uspostavljen Ured visokog predstavnika (OHR) mnogo toga ostvareno je u BiH, dodala je.

Ipak, ostalo je još puno izazova, a to se posebno odnosi na međuetničko pomirenje, ali su i drugi zadaci bitni poput vladavina zakona, te socio-ekonomskih reformi.

– Neki od tih zadataka navedeni su i u 5+2 agendi koja uspostavlja preduvjete za zatvaranje OHR-a. Jedan od njih je i distribucija vlasništva nad imovinom između države BiH i njenih entiteta. Tu je i fiskalna održivost. Visoki predstavnik i dalje ima značajnu ulogu u rješavanju ovih izazova. On ih treba tretirati u tijesnoj koordinaciji sa specijalnim predstavnikom EU, kazala je Schuetz.

Ipak, ističe da je njima poznat ruski stav o tome da se OHR treba odmah zatvoriti, ali preduvjeti za njegovo zatvaranje definirani su agendom 5+2, o kojoj su se složili svi članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), uključujući i Rusiju.

Izrazila je uvjerenje da će, na temeljima toga, rješenje biti pronađeno u interesu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o mogućnosti korištenja takozvanih bonskih ovlasti, istaknula je da se moći visokog predstavnika mogu upotrijebiti samo na obazriv i pametan način, kako bi se prevladale ozbiljne i kontinuirane blokade reformskih procesa koje su suprotne integraciji u Evropsku uniju i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje da li je tim novoimenovanog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SDA) Joea Bidena informiran o aktivnostima imenovanja novog visokog predstavnika, Schuetz je potvrdila da su bili u kontaktu sa svim glavnim partnerima, posebno članovima PIC i informirali su ih o toj inicijativi, uključujući i SAD.

– Ambasador Valentin Inzko je na čelu OHR-a gotovo 12 godina i mogu samo ponoviti da mi izuzetno cijenimo njegov rad. Od početka, on je uključen u naša razmatranja. Njegova nam je podrška jako važna, kazala je uz izražavanje sigurnosti da će Schmidt biti potvrđen.

Napomenula je i da je mandat OHR-a da promovira saradnju s civilnim aspektom Dejtonskog sporazuma. Zadaci visokog predstavnika, također, uključuju i ubrzanu i potpunu provedbu agende 5+2 i to se mora desiti uz tijesnu koordinaciju s PIC-om i specijalnim predstavnikom Evropske unije.

Kako je zaključila, OHR mora igrati ključnu ulogu u promociji zadane agende radi budućnosti Bosne i Hercegovine i to se pokazao kao vrlo korisno i efikasno sredstvo u održavanju i jačanju mira u Bosni i Hercegovini, javlja Fena.

Izvor: Oslobođenje, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top