KOSOVO I IZRAEL: Uspostavljanje diplomatskih odnosa nakon dogovora koji su posredovale SAD

Kosovo i Izrael će potpisati sporazum o formalnom uspostavljanju diplomatskih odnosa 1. februara, nakon sporazuma o uzajamnom priznavanju koje se dogovorilo uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država u septembru 2020.

Kao dio sporazuma, Kosovo će otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stublla i njena izraelska koleginica Gabi Ashkenazi, zbog pandemije izazvane korona virusom, potpisaće sporazum putem virtualnog linka, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti takođe će učestvovati u ceremoniji potpisivanja zakazanoj za 15.30 sati 1. februara.

U zajedničkom komunikeu stoji da dvije države “potvrđuju svoju posvećenost za osnaživanje plodne saradnje u političkoj, ekonomskoj, trgovinskoj, tehničkoj i kulturnoj sferi, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa”.

Priznanje Izraela postignuto je potpisivanjem ekonomskog sporazuma u Washingtonu 4. septembra 2020. godine.

Zvaničnici izraelskog Ministarstva vanjskih poslova nagovijestili su da će takozvana Zoom diplomatija biti istorijska jer prvi put dvije države uspostavljaju odnose putem video veze, skeniranja dokumenata i slanjem sporazuma putem elektronske pošte.

“Priznanje Izraela jedno je od najvećih dostignuća za Kosovo, koje dolazi za nas u ključnom trenutku, zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama, našem zajedničkom i vječnom savezniku. Ovaj vrlo važan trenutak za nas je produženje dugog prijateljstva između naših naroda, koje je sada krunisano uspostavljanjem diplomatskih aodnos”, rekla je Haradinaj-Stublla u izjavi 29. januara uoči potpisivanja ceremonija.

U septembru 2020. godine, bivši američki predsjednik Donald Trump okupio je čelnike Kosova i Srbije na sastanku u Bijeloj kući zbog normalizacije veza između balkanskih susjeda.

Na sastanku u Washingtonu je takođe dogovoreno da Srbija svoju ambasadu u Izraelu preseli u Jerusalim, što do sada još nije urađeno.

Trumpova administracija proglasila je Jerusalim za glavni grad Izraela krajem 2017. godine i tamo preselila američku ambasadu u maju 2018. godine.

Odluka je izazvala kritike Palestinaca, mnogih zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i većine evropskih država zabrinutih da će to dalje narušiti izraelsko-palestinske odnose.

Većina zapadnih država priznala je nezavisnost Kosova, ali Srbija i njeni saveznici Rusija i Kina nisu.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, devet godina nakon što je NATO izveo 78-dnevnu kampanju vazdušnog udara protiv Srbije kako bi zaustavio akcije protiv etničkih Albanaca na Kosovu.

Izvor: RSE, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top