NAMIJENJENE RS-u: Na sarajevski aerodrom stigle prve vakcine iz Rusije

Ruske vakcine “Sputnik V” protiv koronavirusa stigle su danas u glavni grad Bosne i Hercegovine. Ove vakcine su navodno namijenjene za Republiku Srpsku, a prvo moraju dobiti odobrenje Agencije za lijekove BiH.

U ovom trenutku nije poznato koliko je doza vakcine stiglo i da li će početi proces vakcinacije u narednim danima s obzirom na to da je naglašeno da Agencija za lijekove tek treba odobriti ovu vakcinu.

U toku je procedura carinjenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a kako prenosi Srpskainfo, stigla je mala količina vakcina koja će biti dostavljena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi procedure njenog odobravanja za tržište BiH.

Portal javnog servisa u BiH BHRT-a piše da je stigao jedan kontejner vakcina za entitet Republika Srpska, ali da nije poznat tačan broj doza.

“To je bila vanredna molba Predstavništva RS u Moskvi, da jedna količina vakcina, mimo onih 100.000 već naručenih, dođe ranije u RS”, rekao im je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Vakcine koje su danas stigle nalaze se na aerodromu, pod temperaturnim režimom u komori, i čeka se da se provede carinski postupak uvoza. Nedostaje rješenje ministarstva zdravlja, jer je riječ o interventnom uvozu.

Očekuje se da druga, veća količina vakcina, koju je Republika Srpska kupila od Rusije, dođe u drugoj polovini februara. Ostatak vakcina bi mogao biti dopremljen kamionima sa specijalnim hladnjačama i sistemom osiguranja, za razliku od ove manje količine koja je stigla avionom.

O tome da će Republika Srpska uskoro dobiti prve doze ruske vakcine bilo je riječi već neko vrijeme. Premijer RS-a Radovan Višković nije htio govoriti o datumima, jer nije bio sasvim siguran, no konkretnije vrijeme dolaska najavljivali su iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Posljednji je vakcine najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prije dva dana rekao da vakcine očekuju “svakog dana”, da će stići ukupno 100.000 vakcina za ovaj entitet te da će biti besplatne za građane.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top