PROTIV ZAVISNOSTI OD RUSIJE: Pariz poziva Njemačku da napusti Sjeverni tok 2 zbog hapšenja Navaljnog

Francuska je u ponedeljak 1. februara pozvala Nemačku da napusti projekat gasovoda Severni tok 2 sa Rusijom kao odgovor na hapšenje opozicionara Alekseja Navaljnog i nasilno gušenje demonstracija, prenosi agencija France Presse.

Sjedinjene Američke Države i više evropskih zemalja su protiv projekta gasovoda Sjeverni tok 2, tvrdeći da će njegovim završetkom Evropa postati zavisna od Rusije.

Pitanje gasovoda je otvoreno i nakon navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, njegovog hapšenja po povratku u Rusiju 17. januara i brutalnog odnosa policije prema demonstrantima koji protestuju zbog zatvaranja Navaljnog i zbog korupcije.

Evropljani razmatraju usvajanje novih sankcija protiv Rusije ako ruski predsjednik Vladimir Putin nastavi sa represivnim mjerama protiv opozicije.

Radovi na izgradnji dionice gasovoda Severni tok 2 u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Njemačke završeni su krajem decembra. Pitanja gasovoda Sjeverni tok 2 će ići gotovo istom rutom kao Sjeverni tok, prelaziće ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja – Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Ruska policija uhapsila je tokom posljednjeg vikenda u januaru više od 5.300 demonstranta koji traže oslobađanje opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Na proteste je, kao i prošlog vikenda, izašlo nekoliko desetina hiljada ljudi koji su skandirali slogane protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: RSE, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top