VOJNI UDAR U MIJANMARU: Uhapšeni funkcioneri vladajuće stranke, ne radi internet ni telefoni

Mijanmarska vojska je privela istaknutu političarku Aung San Suu Kyi i druge funkcionere vladajuće stranke. Nekoliko sati poslije preuzela je kontrolu nad zemljom i proglasila vanredno stanje.Telefonske i internetska mreža u najvećem mijanmarskom gradu Yangonu nisu u funkciji. Ispred gradske vijećnice parkirani su kamioni kojima se prevozi bodljikava žica. Onemogućeno je emitovanje programa državne televizije MRTV, a širom zemlje su zatvorene banke.

Vojska je objavila da je preuzela kontrolu nad Mijanmarom za sljedeću godinu. Na njenom je čelu je general Min Aung Hlaing. Potvrdili su da su pritvorili nekoliko državnih čelnika. Kao razlog zašto su to učinili naveli su prevaru na prošlogodišnjim općim izborima.

Dešavanja u Mijanmaru osudili su lideri drugih država svijeta.

Američki predsjednik Joe Biden je poručio da se njegova zemlja protivi pokušaju promjene ishoda nedavno održanih izbora i ometanju demokratske tranzicije. Ukazao je na to da će Sjedinjene Američke Države djelovati protiv onih koji su odgovorni za to.

Američki državni sekretar Antony Blinken je pozvao da se Aung San Suu Kyi oslobodi i istakao je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute i pripravne.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je izjavio da je riječ o udaru na demokratske refome u Mijanmaru, prenosi list Guardian.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top