MOMČILO PERIŠIĆ OSUĐEN ZBOG ŠPIJUNAŽE: General dobio 3 godine zatvora!

Viši sud u Beogradu osudio je danas nekadašnjeg načelnika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišića na tri godine zatvora, zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu Džonu Nejboru.

Pored Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković na po godinu i po dana zatvora.

Ovo je prva prvostepena presuda nakon skoro 19 godina od pokretanja postupka. Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno objavljena u zgradi Specijalnog suda.

Izricanju presude prisustvovao je i Perišić, koji je u sud došao u pratnji svog advokata.

Podsetimo, postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Slučaj je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Tužilaštvo je Perišića teretilo da se tog marta 2002. godine sastao sa američkim diplomatom Džonom Dejvidom Nejborom kako bi mu uručio vojne dokumente o učešću Vojske Jugoslavije u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Penzionisani general Perišić je u vreme hapšenja bio potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Savezne republike Jugoslavije, dok se od 1993. do 1998. godine nalazio na mestu načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Ovaj slučaj svojevremeno je nazivan najvećom srpskom aferom špijunaže.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / ObjektivNo prvi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top