ZAMRZAVANJE POVLAČENJA AMERIČKIH SNAGA: Berlin pozdravlja Bidenovu odluku da ne povlači američke vojnike iz Njemačke

NJEMAČKA vlada je u petak pozdravila odluku američkog predsjednika Joea Bidena da obustavi povlačenje vojnika iz Njemačke kako bi se odmrznuli odnosi između Washingtona i Berlina. 

“Oduvijek vjerujemo da prisutnost američkih snaga u Njemačkoj doprinosi europskoj i transatlantskoj sigurnosti”, izjavio je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, na redovnoj konferenciji za novinare, istaknuvši veliki značaj desetljećima duge suradnje s američkom vojskom.

Biden je u četvrtak najavio zamrzavanje povlačenja američkih vojnika iz Njemačke, dok je globalno raspoređivanje vojnih snaga još uvijek u tijeku. 

Odlukom Bidenovog prethodnika Donalda Trumpa Pentagon je u srpnju objavio da iz Njemačke namjerava povući oko 12.000 vojnika. Taj potez bio je posljedica dugotrajnog Trumpovog sukoba s Berlinom zbog neuspjeha u ostvarivanju NATO-ovog cilja u vezi obrambene potrošnje. 

Južna i zapadna Njemačka nekoć su bile preplavljene američkim vojnim bazama, od kojih brojne potječu iz Drugog svjetskog rata kada su međunarodni saveznici porazili nacističku Njemačku.

Trenutno je američkih vojnika u Njemačkoj puno manje u odnosu na doba Hladnog rata.

Pentagon ima nekoliko važnih baza u Njemačkoj, uključujući zračnu bazu Ramstein koju američke snage koriste kao ulazak u Europu i na Bliski Istok.

Izvor: Index.hr, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top