HAOS U MJANMARU: Narod ustao protiv vojne hunte, zahtevaju oslobađanje Aung San Su Ći! (VIDEO)

Na hiljade ljudi izašlo je na ulice mjanmarskog grada Jangona da izrazi protest protiv ovonedeljnog puča, sa zahtevom da se oslobodi liderka te zemlje Aung San Su Ći, prenosi Rojters.

Demonstranti su nosili transparente protiv vojne diktature, pozivajući na uspostavljanje demokratije i oslobađanje Aung San Su Ći i drugih lidera Nacionalne lige za demokratiju koji su stavljeni u pritvor nakon vojnog puča u ponedeljak.

Mnogi od njih nosili su odeću u crvenoj boji Nacionalne lige za demokratiju, a neki su mahali crvenim zastavama, prenosi Rojters.

Hunta u Mjanmaru je pokušala da privremeno uguši kritike tako što je u subotu blokirala Fejsbuk i produžila blokadu uvedenu na Tviter i Instagram na neodređeni period, usled sve većeg protestnog pokreta.

Potražnja za virtuelnim privatnim mrežama porasla je u zemlji, što je nekima omogućilo da izbegnu zabranu.

“Izgubili smo slobodu, pravdu i hitno nam je potrebna demokratija. Molimo vas, čujte glas Mjanmara”, napisao je jedan korisnik Tvitera.

https://www.youtube.com/watch?v=uyOk7fI0YvY

Vrhovni komandant Oružanih snaga general Min Aung Hlaing preuzeo je vlast pozivajući se na prevare na izborima održanim 8. novembra na kojima je ubedljivu pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju. Izborna komisija je odbacila optužbe vojske.

Hunta je proglasila vanredno stanje na godinu dana i obećala da će predati vlast nakon novih izbora, ne navodeći kada će se tačno to desiti.

Vojni puč u Mjanmaru naišao je na međunarodnu osudu. Savet bezbednosti UN pozvao je na oslobađanje lidera i na uvođenje ciljanih sankcija koje razmatra Vašington, a kojima bi bili pogođeni pojedinci i entiteti koje kontroliše vojska Mjanmara.

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / thaitvnews

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top