POLICIJA LJUDE TJERA VODENIM TOPOVIMA: Treći dan masovnih protesta u Mjanmaru

DESECI tisuća prosvjednika izašli su na ulice u Mjanmaru treći dan zaredom zbog svrgavanja s vlasti izabrane čelnice Aung San Suu Kyi u vojnom puču prije tjedan dana.

Policija ih je rastjerivala vodenim topom u glavnom gradu Naypyidawu.

Prosvjeduju i budistički svećenici

Tisuće su marširale i u jugoistočnom obalnom gradu Daweiju, kao i u pokrajini Kachin na samom sjeveru države. Među okupljenima su zastupljene različite etničke skupine, što pokazuje raširenost otpora vojnom preuzimanju vlasti, piše Reuters.

U najvećem gradu Yangonu prosvjedima radnika i studenata pridružili su se budistički svećenici.

Protiv puča prosvjeduju i oni koji su bili kritični prema čelnici Suu Kyi i tretmanu njezine vlade prema manjinama. Pozivi na prosvjede i građanski neposluh zbog državnog udara, koji je naišao na međunarodnu osudu, sve su glasniji. Trenutni prosvjedi najveći su od Revolucije šafrana koju su budisti predvodili 2007. i primorali vlasti na demokratske reforme.

Liječnici, učitelji i javni sektor su u štrajku

“Mi, zdravstveni radnici, vodimo ovu kampanju kojom pozivamo sve državne službenike da se pridruže građanskom neposluhu”, rekla je medicinska sestra Aye Misan iz Yangona. Liječnici te dio učitelja i radnika javnog sektora već štrajkaju.

“Naša poruka javnosti je da u potpunosti želimo poništiti ovaj vojni režim i da se moramo boriti za našu sudbinu”, naglasila je Misan.

Prosvjedi su zasad mirni, za razliku od onih 1988. i 2007. godine. Međutim, kasno sinoć u Yangonu viđen je konvoj vojnih vozila, što je potaknulo strah od još većih nereda i početka nasilja.

Izvor: Index.hr, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top