SDA: Za gradonačelnika Mostara glasati javno, oni koji žele tajno nemaju časne namjere!

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da ostaje čvrsto pri stavu da se glasanje za novog gradonačelnika Mostara mora dovršiti javno, onako kako je odlukom Gradskog vijeća i započeto.

Smatraju da oni koji traže tajno glasanje i pozivaju OHR da interveniše kako bi se ono nametnulo, očigledno nemaju časne namjere.

“Cjelokupna bh. javnost, a naročito Mostarci žele imati jasnu sliku o tome ko će podržati dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar, a ko će direktnim glasom ‘za’ ili uzdržanošću biti na strani Marija Kordića iz HDZ-a”, smatraju u SDA.

Glasanje za gradonačelnika Mostara prije 12 godina, koje je obavljeno tajno, rezultiralo je netransparentnim manipulacijama i izborom kandidata HDZ-a, unatoč postojanju probosanske većine.

“Nakon toga su uslijedile višegodišnje međusobne optužbe kojima se nije moglo promijeniti ništa, osim zamagliti istina. Zbog toga SDA ovaj put neće pristati na to da se takav scenarij ponovi i za gradonačelnika glasa tajno. Od OHR-a tražimo da poštuje volju Gradskog vijeća Mostara i da se ovaj put nipošto ne miješa u izbor gradonačelnika, jer će to omogućiti nove zakulisne manipulacije”, saopćeno je iz SDA.

Podsjetimo, sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se glasati u drugom krugu za novog gradonačelnika između Marija Kordića (HDZ BiH) i Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) bit će održana u srijedu.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Federalna novinska agencija – FENA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top