VALENTIN INCKO: Glasanje za gradonačelnika Mostara će biti tajno!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izdao je preporuku o načinu glasanja za gradonačelnika Mostara, kazavši da procedura izbora prema Statutu Mostara mora biti tajna. U pismu Inzko poziva da se kompletna procedura ponovi. Gradsko vijeće Mostara u petak je javno glasalo za gradonačelnika. Tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA, dok je iz utrke ispala Irma Baralija.

Ipak, ubrzo nakon glasanja pojavila su se negodovanja jer je glasanje bilo javno, što je u suprotnosti sa Statutom, pa su mnogi prizivali reakciju Inzka.

Inzko je svoju preporuku o poništavanju glasova donio danas, uz obrazloženje da koristi svoje ovlasti jer glasanje u prvom krugu nije provedeno prema statutu.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da preduzemte potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulira izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36 navedenog statuta”, navodi Inzko u pismu mostarskim vijećnicima.

Na identičan način Inzko je postupio i 2009. godine, kada je naložio da se tajno izabere novi gradonačelnik.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top