POČINJE ČISTKA: Bajden će tražiti ostavke tužioca koje je postavio Tramp?

Administracija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena započeće proces tranzicije za američke tužioce koje je imenovao američki lider i čije je imenovanje potvrdio Senat, javila je agencija “Foks njuz”.

Prema pojedinim izvještajima, Ministarstvo pravde SAD zatražiće od većine tužilaca koje je imenovao bivši predsjednik Amerike Donald Tramp da podnesu ostavke.

Međutim, tužilac savezne države Delaver Dejvid Vajs, koji istražuje poslovne aktivnosti sina američkog predsjednika Hantera Bajdena, neće biti smijenjen sa funkcije.

Tužilac iz Konektikata DŽon Darham ostaće na funkciji specijalnog tužioca koji istražuje porijeklo istrage o povezanosti Trampa i Rusije, ali će se od njega vjerovatno tražiti da podnese ostavku na funkciji državnog tužioca, prenio je “Sputnjik”.

Bajden je 7. januara imenovao Merika Garlanda za državnog tužioca SAD. Državni tužilac nadležan je za vođenje Ministarstva pravde i simultano koordiniše brojne obavještajne agencije, uključujući Federalni biro za istrage /FBI/.

Američki predsjednik naglasio je u decembru da se neće miješati u rad Ministarstva pravde, uz napomenu da ono “nije vlasništvo predsjednika već naroda”.

Proces smjene tužilaca trajaće nekoliko sedmica.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top