PROMOCIJA KNJIGE MIŠE KULIĆA: Filozofija i neoliberalizam

U izdanju Srpskog filozofskog društva objavljena je knjiga profesora-emeritusa Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miše Kulića “Filozofija i neoliberalizam”, koja je studija o tendencijama ukidanja smisla nauke, obrazovanja i društva.

“To je knjiga koja razmatra proces likvidacije kritičkog i slobodnog mišljenja filozofije i drugih društvenih i humanističkih nauka s kraja 20. i početka 21. vijeka kao posljedice neoliberalne apsolutizacije tržiša i profita”, saopšteno je iz Srpskog filozofskog društva.

Pitanja gubitka teorije i kritičkog smisla ideje uma, promjena ideje slobode u poslušnu ideju modernizacije, odnos globalizacije i svemoć narastajućeg tehnološkog, totalitarnog uma koji ugrožava samu prirodnu supstanciju opstanka čovjeka pripadaju naglašenim autorovim razmatranjima u ovoj knjizi.

U saopštenju se navodi da značajno mjesto u filozofskim razmatranjima Kulića imaju i studije koje tematizuju neoliberalne, totalitarne tržišne pretpostavke bolonjske koncepcije univerziteta, koje autor vidi kao stvarno izvorište krize savremenog univerziteta i njegovog pretvaranja u poslušni servis kapitala.

U toj novoj slici svijeta univerzitet postaje ne mjesto slobodne kreacije znanja, već mjesto u kojem treba da se kao u nekom biološkom inkubatoru rađaju poslušni i nemisleći pojedinci.

Ova globalna kolonijalna epistemologija u strukturi neoliberalnog bolonjskog univerziteta, ističe Kulić, snažno upozorava na kretanja ka globalnom društvu potpune kontrole, kognitivnom kapitalizmu, digitalnoj, kao navodno četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno ka totalitarnom “društvu znanja” u kojem će jedino znanje biti tehnološko i informatičko znanje.

Izvor: Srna, Foto: kupindo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top