RATNE IGRE: Pentagon šalje bombardere bliže ruskoj granici

Američko ratno vazduhoplovstvo prvi put raspoređuje bombardere B-1 u Norvešku.

Ovim potezom se Moskvi šalje jasna poruku da će američka vojska djelovati u strateški važnom arktičkom području i da će braniti saveznike od bilo kakvih ruskih agresija, pišu američki mediji.

Četiri bombardera B-1 i približno 200 pripadnika vazduhoplovstva Dyess u Teksasu raspoređuju se u bazu Orland u Norveškoj.

U sljedeće tri sedmce započet će misije u polarnom krugu i u međunarodnom vazdušnom prostoru uz sjeverozapadu granicu Rusije.

Do sada su se vojne misije nad Arktikom uglavnom odvijale iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Premještanje snaga puno bliže Rusiji znači da će SAD moći brže reagirati na potencijalnu rusku agresiju, kazali su američki dužnosti.

“Operativna spremnost i naša sposobnost da podržimo saveznike i partnere i brzo odgovorimo, presudni su za zajednički uspjeh”, rekao je general Jeff Harrigian, zapovjednik američkih vazdušnih snaga u Europi i Africi.

Posljednjih nekoliko mjeseci Pentagon je upravljao sličnim grupama bombardera B-52 na Bliskom istoku kao sredstvom da pokaže sposobnost SAD-a da se brzo premjeste vojna sredstva u potencijalno napetim regijama.

Za planiranje ovih bombaških misija optrebne su sedmice, tako da je raspoređivanje u Norveškoj već neko vrijeme u pripremi.

Predsjednik Joe Biden već je pokazao da je spreman usvojiti strožiji pristup prema Moskvi u odnosu na svog prethodnika Donalda Trumpa.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top