DA LI ĆE DIREKTOR OSE OSTATI U SVOJOJ FOTELJI?Osmanu Mehmedagiću ističe dozvola za pristup tajnim podacima

Direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ Osmanu Mehmedagiću idućeg četvrtka, 18. februara, ističe petogodišnja bezbjednosna dozvola za pristup tajnim podacima, piše “Glas Srpske”.

Prema članu 59 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, u kojem se govori o bezbjednosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

“S obzirom na to da se Mehmedagiću sudi pred Sudom BiH zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina, jasno je da ne postoji zakonski osnov da aktuelnom direktoru OBA-e BiH bude produžena bezbjednosna dozvola”, navedeno je u tekstu.

Drugim riječima, to znači da će od 18. februara na čelu “tajne policije BiH”, odnosno OBA-e, biti osoba kojoj nije dozvoljen pristup tajnim podacima, što nije zabilježeno nigdje u svijetu.

U tekstu se podsjeća da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija još u novembru prošle godine obavijestioje Državni bezbjednosni organ, kao nadležno tijelo u sastavu Ministarstva bezbjednosti, da je zbog povrede Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH potrebno sprovesti dodatne bezbjednosne provjere za Mehmedagića.

Tegeltija je time praktično pokrenuo zakonsku proceduru za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima direktoru OBA, ali ta procedura nije okončana.

Međutim, zbog isteka petogodišnjeg roka važenja bezbjednosne dozvole, Mehmedagić bi po automatizmu trebalo da ostane bez dozvole, a time i bez fotelje, ali i radnog mjesta u OBA-i, piše banjalučki list.

U članu 61 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH navedeno je da “kada osobi koja ima pravo pristupa tajnim podacima bude oduzeta dozvola, ona se proglašava prekobrojnom kada odluka postane konačna”.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top