KIM JONG UN: Unaprijediti nuklearno naoružanje, SAD su nam najveći neprijatelj

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un odredio je smjer kojim će se njegova vladajuća Radnička partija kretati u odnosima s Južnom Korejom te u vanjskim poslovima, izvijestila je u srijedu državna sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim je prošlog mjeseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Američke Države “naš najveći neprijatelj”, predstavivši oštar izazov američkom predsjedniku Joeu Bidenu samo nekoliko dana prije nego što je preuzeo dužnost.

Kim, koji je svoju moć učvrstio na januarskom kongresu imenovanjem za generalnog sekretara stranke, i dalje je raspravljao, drugog dana plenarnog sastanka u utorak, o petogodišnjem planu politike Pyongyanga, prenosi Reuters.

“Generalni sekretar u izvještaju je otkrio vojne zadatke koje će Narodna vojska i industrija municije izvršiti ove godine, kao i smjer budućih akcija koje će poduzeti sektor zadužen za poslove s Južnom Korejom te sektor zadužen za vanjske poslove, prije nego što je naglasio potrebu da ih se detaljno izvrši”, navodi  KCNA.

Iako je pokrenuo pitanje preoblikovanja odnosa s Južnom Korejom “kako zahtijevaju prevladavajuća situacija i promijenjena vremena”, Kim je kritikovao Seul zbog nuđenja saradnje u “ne osnovnim” područjima poput pomoći za COVID-19 i turizam te rekao kako bi trebao (Seul) zaustaviti kupovinu oružja i provođenje vojnih vježbi sa SAD-om.

KCNA nije navela daljnje detalje sastanka, ali je izvijestila kako će se sastanak nastaviti barem i trećeg dan.

Izvor: vijesti.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top