INTERVENCIJA VALENTINA INZKA: Mostarski vijećnici izbjegli sankcije OHR-a – gradonačelnika će birati tajno

Visoki predstavnik u BiH intervenirao je pozivom mostarskim vijećnicima na ponavljanje prvog kruga izbora za gradonačelnika. Iako su se protivili, uvažili su Inzkov poziv strepeći od mogućih sankcija.

Mostarci ni nakon drugog nastavka sjednice Gradskog vijeća Mostara i dalje nemaju novog gradonačelnika. Sjednicu su ponovno prekinuli i odlučili se za treći nastavak u petak. Možda tada konačno i izaberu gradonačelnika. A možda i ne. Ali, kako god to zvučalo, iako još nije izabran gradonačelnik, izgleda da je situacija opuštenija jer se ponovno potvrdilo da u ‚finale‘ za gradonačelnika idu HDZ-ovac i SDA-ovac.

Prekršen Statut – tenzije na vrhuncu

Početak je izgledao ovako: već na 1. sjednici čak 31 od 35 vijećnika podržalo je zaključak da glasanje za gradonačelnika bude javno, umjesto tajno, kako to nalaže Statut Mostara.

Rezultat javnog glasanja bio je profiliranje dva kandidata, dr. Maria Kordića (HDZ BiH) i SDA-ovca dr. Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar (SDA-SBB-DF-SBiH-BPS) i ‘ispadanje’ kandidatkinje BH bloka (Naša stranka-SDP) Irme Baralija. Sjednica je prekinuta zbog novih stranačkih dogovora.

No, umjesto dogovora, tenzije i prozivanja su jačali – iz Koalicije su željeli podršku vijećnika BH bloka za svog kandidata, nisu se štedjele ni optužujuće riječi, a obje strane krivile su drugu za – “tajnu igru sa HDZ-om”. U tom cijelom vrtlogu kojeg teško i razumiju sami Mostarci, uključio se i Medžlis islamske zajednice Mostar, iz kojeg su oštro kritizirali vijećnika srpske liste ‘Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar’ Velibora Milivojevića jer je glasao za kandidata HDZ-a, ozbiljno dovodeći u pitanje budućnost suradnje sa srpskom zajednicom u Mostaru, pa i samu obnovu Sabornog hrama.

Inzkovo pismo: Tajno glasanje i ukidanje prvog kruga

Nakon što su tenzije bile na vrhuncu, oglasio se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i to pismom mostarskim vijećnicima u kojem je diplomatski pozvao, a ne zatražio, ukidanje prvog kruga glasanja jer su javnim glasanjem vijećnici prekrišili Statut Mostara.

“…Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da poduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. članaka 36. navedenog Statuta”, napisao je, između ostaloga, Inzko mostarskim vijećnicima dan prije jučerašnjeg nastavka sjednice.

Uslijedilo je negodovanje i iz SDA, iz kojeg su istaknuli kako “čvrsto stoje iza svog stava da glasanje mora biti javno” te da se “OHR ne miješa u izbor gradonačelnika”, kao i iz HDZ-a iz kojeg su također branili opravdanost odluke vijećnika o javnom glasanju.

Međutim, jučerašnjim nastavkom sjednice njihovi stavovi su bili dijametralno suprotni i glasom svih 35 vijećnika ukinuli su vlastiti zaključak o javnom glasanju od prije pet dana.

Javno ili tajno glasanje – sankcije ili ne?

“Čvrsto stojimo da glasanje bude javno”, “Oni koji traže tajno glasanje, i pozivaju OHR da intervenira, očito nemaju časne namjere”, “Odluka o javnom izboru gradonačelnika je odluka apsolutne većine vijećnika”, “Nepotrebno ulazimo u politički pravni vakuum”, samo su neki od službenih reakcija iz dvije najjače nacionalne stranke čiji kandidati su suvereni u utrci za gradonačelnika – SDA i HDZ-a BiH.

Međutim, za manje od 24 sata, prizor iz mostarske vijećnice je bio potpuno drukčiji – svih 35 vijećnika poništilo je svoju prethodnu odluku o javnom glasanju i donijelo odluku o tajnom glasanju za gradonačelnika Mostara. I kako izgleda, izbjegli mogućnost sankcija.

Na to je pozvao i predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZ BiH), a vijećnik Slaven Bevanda, koji je već i prije bezuspješno upozoravao da javnim glasanjem u izboru gradonačelnika krši Statut rekao je:”Pismo visokog predstavnika nije odluka već upozorenje i kada bi nastavili s procedurom javnog glasanja možda bi imali poništene izbore”.

„Razmišljao sm o puno varijanti“

“Imam jako pozitivan komentar, ne zato što su ispoštovali moju odluku, odnosno  moje pismo, nego što se sve odvijalo legalno i legitimno, te se sada može nesmetano ići u izbor gradonačelnika. Tko god to bude, on će početi rad na pravim, legalnim osnovama. Mi smo legalisti i zato je važno da je prvi krug poništen i da se izvršio novi, ponovljeni krug glasanja. Jedan kandidat ima malo više, jedan malo manje glasova, ali meni to nije u prvom planu, meni je važno da je sve legalno i čisto. Znamo da se kuća ne može graditi na lošim temeljima, a ovo su dobri temelji za rad novog gradskog vijeća Mostara i novog gradonačelnika”, prokomentirao je jučerašnju sjednicu za DW visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Ipak, iako je prema mostarskim vijećnicima nastupio “u rukavicama” i “pozivajući” ih, za DW kaže da je “razmišljao o puno varijanti”.

“Uvijek vjerujem u dobro u čovjeku i zato sam prvo napisao pismo i nisam koristio bonske ovlasti. Apelirao sam na zdrav razum i prije svega na Statut Grada Mostara, koji je vrlo jasan. Članak 36. kaže da se glasanje vrši tajnim putem i to sam istaknuo u svom pismu. Malo sam bio opširniji, međutim, drago mi je da su poništili prvi krug glasanja i da je on ponovljen. Mislim da su sada svi zadovoljni jer znaju, tko god bude gradonačelnik, da će imati legalnu i legitimnu osnovu za početak rada kako bi se nadoknadilo ovih 12 godina bez izbora”, smatra visoki predstavnik.

Na izravno pitanje je li se OHR miješao u izbore za gradonačelnika Mostara, Inzkovo je izričito – ne.

Šansa domaćim političarima

“Neki su željeli da se mi miješamo, ali mi se uopće ne želimo miješati nego samo želimo da sve ide prema zakonu.” Međutim, dodaje Inzko: “Mi smo uporno željeli dati šansu domaćim političarima i liderima da oni sami i po zakonu biraju gradonačelnika Mostara. Most ima dva temelja na dvije strane. Ako temelji nisu snažni, most ne može stajati i opstati. Ako govorimo o Mostaru i gradonačelniku Mostara, on mora na tim snažnim temeljima zasnivati svoj rad. Ako neki kažu da se ja miješam – moram reäi da to nije miješanje, ja sam samo tražio da se glasa po Statutu Grada Mostara. Vidimo da su nakon toga svi zadovoljni”, zaključio je Inzko.

Ako se ne uzme u obzir potpuni raskol u koaliciji ljevice, BH-Bloku i negodovanje novog kandidata za gradonačelnika iz SDP-a koji je s vijećnicima iz te i stranke PMP-a napustio sjednicu nezadovoljan jer nije udovoljeno njegovom zahtjevu o prekidu sjednice, tajno glasanje je zaista relaksiralo tenzije. No, niti jedan kandidat ljevice, ni novi Arman Zalihić bez ijednog glasa ni Irma Baralija sa samo dva, nisu prošli u drugi drug glasanja za mjesto gradonačelnika Mostara.

Dva kandidata, a ujedno i kolege liječnici, Kordić i Guzin, zahvalivši se na glasovima i čestitavši suparniku, poželjeli su na novom, trećem, nastavku sjednice i konačan izbor prvog čovjeka Mostara kao i manje politkanstva, a više rada na rješavanju problema Mostaraca.

Izvor: DW, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top