NIŠTA OD HILTONA: Sinod SPC odustao od smeštaja vladika u hotelu!

Posle dva dana javne blamaže zbog odluke da učesnici izbornog Sabora SPC budu smešteni u Hotelu Hilton, Sveti arhijerejski sinod je „aterirao“, uz optužbe neimenovanih patrijaršijskih izvora da je reč o „zlonamernim medijskim spekulacijama.

Sinod je odustao je od „pet zvezdica na Slaviji“, ali ne i od odluke da se za novog patrijarha glasa u kripti Spomen hrama Svetog Save.

Danasovi izvori u vrhu SPC nezvanično tvrde da je to „crvena linija“ od koje „crkvena vlada“ najverovatnije neće odustati, jer iza njih navodno stoji Andrićev venac.

Prema saznanjima našeg lista, Sinod je juče i zvanično obavestio učesnike izbornog Sabora da će se zasedanje održati u kripti svetog kneza Lazara u Svetosavskom hramu i da će sabrat manastira Rača – Jovan (Radosavljević) izvući kovertu sa imenom novog poglavara SPC u drugom krugu izbora. U Sinodskom dopisu, kako se priča, član Sinoda i administrator Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke vladika šumadijski Jovan (Mladenović) i v.d. nastojatelj Svetosavskog hrama, vikar patrijarhov episkop remezijanski Stefan (Šarić) umoljavaju vladike da vode računa o organizaciji, čiji se detalji ne navode.

Danasovi izvori tvrde da se u sinodskom dopisu ne precizira gde će učesnici izbornog Sabora biti smešteni, ali se objašnjava da svi troškovi idu na teret centralne kase SPC.

U crkvenim izvorima spekuliše se da će Sinod najverovatnije u poslednjem trenutku zvanično obavestiti ostale vladike gde će biti smeštene, da bi izbegao njihovo eventualno novo protivljenje i zgražavanje javnosti koja se na društvenim mrežama uveliko „zabavlja“ na temu hotela Hilton.

Pojedini crkveni izvori nezvanično sumnjaju, da se kad je reč o ovom propalom sinodskom izboru hotela, trag vodi čak do BIA.

Pre nego što je „crkvena vlada“ juče zvanično obavestila vladike o mestu održavanja Sabora, iz Patrijaršije se oglasio neimenovani izvor sa vešću da vladike neće biti smeštene u ovom hotelu, nego „na nekom drugom mestu“.

Nije navedeno gde, ali su sve medijske spekulacije o Hiltonu proglašene za „zlonamerne“.

Ovom „mutavom“ oglašavanju centrale SPC prethodilo je objavljivanje pisma koje je Sinodu uputila grupa vladika koja se protivila smeštaju u Hiltonu i zasedanju u kripti Svetosavskog hrama, kao i spekulacije o novom protestu učesnika Sabora na adresu „crkvene vlade“ zbog odluka donetih u sredu.

Osim datuma, Sinod i Informativna služba SPC do sada nisu zvanično objavili nijedan detalj vezan za rad predstojećeg saborskog zasedanja na kome će se birati novi patrijarh.

Na snazi su sinodsko upozorenje arhijerejima da se ne pojavljuju u medijima i zabrana vladike Jovana kliricima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da daju izjave bez njegovog blagoslova kao administratora.

Posle smrti patrijarha Irineja sredinom prošlog decembra došlo je i do smene na čelu Informativne službe SPC.

Član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), kako se priča, smenio je prethodnog urednika ove službe zato što je dao saglasnost za gostovanje jednog uglednog beogradskog sveštenika na televiziji povodom patrijarhove smrti, a koji se usudio da pred kamerama primeti da novac za Svetosavski hram nije dao predsednik Republike Aleksandar Vučić, već je to novac svih građana Srbije“.

“Domaćini“ zaduženi za isključivanje kamera

Kako Danas nezvanično saznaje, Sinod je kao poseban zadatak vladikama Jovanu i Stefanu, kao “domaćinima” Sabora naložio da vode “posebnu brigu da interne kamere tokom zasednja Sabora budu isključene i pokrivene”. Oni bi trebalo da budu garanti da 18. febuara neće biti evetualnog “direktnog prenosa” jer su kamere u Hramu, kako tvrde Danasovi izvori, tehnički povezane sa Parohijskim domom na Vračaru. Vladika Stefan poznat je kao duhovnik aktuelnog šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića, jednog od Vučićevih proverenih “kanala” za vezu sa pokojnim patrijahom Irinejem i Sinodom SPC. Selaković je i član Sinodske komisije za završetak radova na Hramu, a SPC se spakuliše i da stoji iza odluke da se Sabor održi u kripti.

Nove spekulacije

Najava smeštaja vladika u Hiltonu na nekoliko dana sklonila je pažnju javnosti čak i sa spekulacija o mogućim kandidatima za novog patrijarha. Ocenama ruskih analitičara da je Vučiću na čelu Crkve potreban poglavar koji će makar u javnosti podržavati njegovu kosovsku politiku, potvrđuju i Danasovi izvori u diplomatskim krugovima. Izvori našeg lista tvrde da je Vučić pod pritiskom Austrije i Nemačke da i SPC podrži model „Dve Nemačke“ kao moguće rešenje za kosovsko pitanje. Kako se spekuliše, iz nekog razloga i Vučićevi partneri u Berlinu i Beču kao najboljeg kandidata za taj zadatak vide mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića).

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top