PARLAMENT KATALONIJE: Stranke za osamostaljenje osvojile većinu

Stranke koje podržavaju osamostaljenje Katalonije osvojile su dovoljno poslaničkih mandata na izborima održanim u nedelju, 14. februara, da povećaju većinu u regionalnom parlamentu, ali su i vladajući španski socijalisti ostvarili dobar rezultat, pokazuju rezultati glasanja.

Kako javlja agencija Rojters, nakon prebrojavanja 99 odsto glasova, pristalicama osamostaljenja Katalonije pripalo je 50,9 odsto, što znači da su prvi put prešli prag od 50 odsto.

Očekuje se da će dvije vodeće stranke u njihovom taboru produžiti koalicioni sporazum.

Tenzije povodom glasanja bile su ublažene u odnosu na situaciju iz 2017. godine, kada je katalonski parlament usvojio deklaraciju o osamostaljenju, a većina glasača sada je više brinula za pandemiju virusa korona.

Odziv na izborima bio je 53 odsto, dok je na izborima 2017. godine bio 79 odsto, a Rojters navodi da je to odgovaralo strankama koje podržavaju odvajanje od Španije jer su u većoj mjeri mobilisale svoje glasače.

Ljevičarska stranka ERC saopštila je da će predvoditi regionalnu upravu i da će zatražiti podršku od ostalih stranaka za referendum o osamostaljenju.

Vršilac dužnosti šefa regionalne administracije Pere Aragones pozvao je španskog premijera Pedra Sančeza da prihvati razgovore o referendumu.

Socijalisti su osvojili 23 odsto glasova, što je njihov najbolji rezultat do sada, i u parlamentu Katalonije imaće 33 poslanika, isto koliko i ERC. Parlament ima 135 mjesta.

Izvor: RSE, Foto: YouTube printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top