INTERVJU, PREDRAG KOJOVIĆ: Ono što SDA i HDZ u Mostaru zovu politički plijen je već podjeljeno

Od kada je Mario Kordić izabran za gradonačelnika Mostara ne prestaju napadi na Našu stranku, jer članice Gradskog vijeća Mostara iz redova ove stranke Irma Baralija i Boška Ćavar nisu dale svoj glas Zlatku Guzinu u drugom, odnosno trećem krugu glasanja. Međutim, u razgovoru za Oslobođenje predsjednik NS-a Predrag Kojović kaže da su pritisci i prijetnje počeli i prije sjednice GV Mostar na kojoj je Kordić izabran za gradonačelnika.

MARIO KORDIĆ JE POBIJEDIO ZA JEDAN GLAS U UTRCI ZA GRADONAČEKLNIKA MOSTARA. DA LI JE, PO VAŠEM MIŠLJENJU, BH BLOK U CIJELOSTI TREBAO PODRŽATI ZLATKA GUZINA I OSIGURATI MU POBJEDU?

– BH blok je na samom početku ovog procesa zauzeo stav da nećemo podržati ni SDA ni HDZ kandidata i da će naš zajednički prijedlog za gradonačelnicu biti Irma Baralija. Mi smo do kraja ostali principijelni po tom pitanju. Višedecenijska politička saradnja SDA i HDZ se pokazala kao recept za neuspjeh BiH na svim nivoima vlasti i zato je bilo jasno da bi za Mostar i njegove građane jedina progresivna opcija bila Irma Baralija. Ne vjerujem da su glasači koji su nama dali povjerenje željeli da njihove glasove poklonimo SDA-u ili HDZ-u. Mi imamo puno poštovanja i odgovornosti prema glasovima koje dobijemo i ne pada nam na pamet da ih iznevjerimo ni zbog neke koristi ni pod pritiscima. Ta je odluka donesena na organima stranke i ja sam kao predsjednik potpuno odgovoran za nju. Ponosan sam na naše vijećnice Bošku i Irmu i njihovu hrabrost i stamenost koju su pokazale u uzavreloj atmosferi izbora gradonačelnika Mostara.

Naš stav je principijelan – mi ne želimo biti pomoćni točkići SDA-u ili HDZ-u.Takav smo stav zauzeli i prije nego što su održani izbori u Mostaru i pri tom smo stavu ostali principijelno do kraja. 

Jedan kandidat dolazi iz stranke koja veliča ratne zločine i zločince, a drugi iz stranke koja je kriminalom i korupcijom nanijela veliku štetu državi BiH

OD KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA MOSTARA KOJI SU OSTALI U DRUGOM KRUGU GLASANJA MARIJA KORDIĆA I ZLATKA GUZINA, KO JE PO VAMA BOLJE RJEŠENJE ZA MOSTAR, KORDIĆ KOJI JE IZABRAN ILI GUZIN?

– I o jednom i drugom kandidatu nisam čuo nijednu ružnu riječ, ali se ovdje ne radi o nezavisnim kandidatima nego o ljudima koji su predloženi od stranaka koje već decenijama pod plaštom političkog rata sarađuju u podjeli javnih resursa i budžetskog novca. Jedan kandidat dolazi iz stranke koja veliča ratne zločine i zločince, a drugi dolazi iz stranke čiji nacionalizam je diskretniji ali koja je kriminalom i korupcijom nanijela veliku štetu državi BiH. Na kraju krajeva, upravo je SDA u koaliciji sa HDZ-om i SNSD-om na svim nivoima vlasti. Kada su odbili prijedlog da gradonačelnica dođe iz BH bloka, iz građanske, evropske, opcije, bilo je jasno da tu saradnju žele nastaviti i u Mostaru.

KAZALI STE DA SU DVIJE VIJEĆNICE NS-A U GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA BILE IZLOŽENE VELIKIM PRITISCIMA. O KAKVIM SE KONKRETNO PRITISCIMA RADILO, DA LI JE BILO PRIJETNJI I AKO JESTE KAKVIH?

– Bilo je i još uvijek na našu adresu dolaze najgore uvrede i zastrašujuće prijetnje.Ja samo mogu zamisliti kako to izgleda u slučaju Irme i Boške koje su u Mostaru, u epicentru. Ali mi smo potpuno uvjereni da smo donijeli ispravnu odluku, da smo našim glasačima pokazali da ni pod kakvim pritiscima, ucjenama ili mitom nećemo postati rezervni igrači SDA ili HDZ-a i da ćemo povjerenje koje smo dobili od glasača opravdati. Da su naši glasači htjeli da daju podršku SDA-u ili HDZ-u glasali bi za njih. Imali su hrabrosti i mudrosti svoj glas dati Našoj stranci i mi ih nismo izdali.  

PRI IZBORU GRADONAČELNIKA MOSTARA BH BLOK NIJE DJELOVAO JEDINSTVENO, A MOŽDA MOŽEMO GOVORITI I O CIJEPANJU KOALICIJE U KOJOJ UČESTVUJE I NS. KAKVA JE DALJA SUDBINA BH BLOKA U MOSTARU, ODNOSNO DA LI ĆE NASTUPATI JEDINSTVENO U GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA?

– Tačno. Mi smo ostali na stavu koji smo imali ranije, a SDP je promjenio stav, što je, naravno, njihovo pravo 

Potpuno sam uvjeren da Naša stranka i SDP imaju zajednički cilj, da dijele viziju o BiH kao državi ravnopravnih građana i naroda ali se naša razmišljanja o načinu postizanja tog cilja ponekad razlikuju. To se dogodilo u Mostaru. Nadam se da ćemo iz mostarske situacije izvući lekcije za buduće djelovanje BH bloka i da ćemo s tim naučenim lekcijama pristupiti planiranju zajedničkog nastupa 2022.

DA LI MISLITE DA ĆE SE SDA I HDZ SADA, NAKON ŠTO JE IZABRAN GRADONAČELNIK MOSTARA, DOGOVORITI I NAPRAVITI VEĆINU U GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA?

– Ta dvotrećinska većina je odavno dogovorena. O njoj je još tokom izborne noči dok su se čakli rezultati govorio gospodin Čović javno. Davno su dogovorene promjene Statuta. Preduzeća i institucije, ono što SDA i HDZ zovu politički plijen, je prije par dana na njihovom sastanku, već podjeljen. To što pokušavaju svoj odavno postignuti dogovor o Mostaru sakriti napadima na BH blok, Našu stranku i naše vijećnice Bošku i Irmu je kratkog daha jer ćete vrlo brzo vidjeti kako harmonično imenuju svoje ljude u javna preduzeća i dogovaraju podjelu budžeta po etničkom principu.

S nestrpljenjem i radošću očekujem dan izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva

MOŽE LI SE KRIZA U DJELOVANJU BH BLOKA PRENIJETI I U DRUGE GRADOVE? DA LI ĆE ZBOG MOSTARA „PASTI“ VLADA KS, KOJA JE NEDAVNO IMENOVANA?

– Ne. Zapravo, ja ću učiniti sve da to toga ne dođe. Naša stranka se uvijek drži postignutih dogovora. S nestrpljenjem i radošću očekujem dan izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

DA LI STE VEĆ, NAKON OKONČANJA IZBORA ZA GRADONAČELNIKA MOSTARA, RAZGOVARALI SA ČELNICIMA OSTALIH STRANAKA KOJE ČINE BH BLOK I AKO JESTE, ŠTA STE ZAKLJUČILI?

– U kontaktu sam sa predsjednikom Nikšićem svo vrijeme, ali nismo imali razgovor u kojem bi detaljno analizirali mostarski slučaj, odnosno, nefunkcionisanje BH bloka. Vjerujem da ćemo se u narednih par dana vidjeti i hladne glave sagledati sve i iz toga izvući nek korisne zaključke za ubuduće. 

STRANKE ČLANICE KOALICIJE „MOJA ADRESA: SREBRENICA“ SU ODLUČILE DA BOJKOTUJU PONOVLJENE IZBORE U SREBRENICI. KAKO VI GLEDATE NA TAKVU ODLUKU?

– Vrsta i masovnost nezakonitosti koje su obilježile izbore u Srebrenici su takve prirode da ja njihovu odluku potpuno razumijem. U Srebrenici državni organi, policija, službe opštine, otvoreno sarađuju sa političkim strankama koje podržavaju Grujičića. Nekoliko puta tokom kampanje sam išao u Srebrenicu i svjedočio kako službena vozila iz Srbije dovoze glasače koji za desetak minuta u opštini i policiji dobiju dokumente koji im omogućavaju da glasaju u Srebrenici. Svakome ko je to vidio je jasno da se to što se odvijalo u Srebrenici ne može nazvati izborima, a kamoli demokratskim izborima.  

ŠTA ĆE POVRATNICI U SREBRENICI, PRIJE SVIH BOŠNJACI U SREBRENICI, IMATI OD TOG BOJKOTA?

– Srebrenica je toliko specifična da smo mi, kao što znate, tamo podržali SDA kandidata Aliju Tabakovića jer se radi o osnovnom civilizacijskom pitanju i jer smatramo da ne može načelnik Srebrenice biti neko ko negira genocid na Bošnjacima. Naša podrška Aliji Tabakoviću je neupitna i ako je on odučio da je u ovakvim okolnostima najbolje bojkotovati izbore – mi ga podržavamo u toj odluci.

Izvor: Oslobođenje, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top