JOHAN SATLER: Mora se težiti postepenom gašenju OHR!

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprinijeti na konstruktivna način je neko sa kim želim sarađivati – rekao je Sattler.

Sattler je napomenuo da je Mostar aktuelan primjer dobre saradnje između Delegacije EU, OHR, američke Ambasade i drugih.

Govoreći o novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Sattler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

“O novom rukovodstvu VSTV-a ćemo suditi po njihovim djelima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku da okrenu novu stranicu i vrate povjerenje u pravosuđe. Oni sada treba da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa”, istakao je Sattler za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje odjeljenja za integritet unutar VSTV-a, koje bi trebalo da provjerava nosioce pravosudnih funkcija.

Kad je riječ o evropskim integracijama, Sattler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

“Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Evropske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na hiljade pravnih akata”, naglasio je Sattler.

On je dodao da je BiH veoma blizu napretka u vezi sa zakonom o javnim nabavkama, te da je to vrsta zamaha koji daje rezultate.

Izvor: Vijesti.ba
Foto: Printscreen YouTube / BHRT – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top