DA LI ĆE SE AMERIČKA IZBORNA SCENA PROMIJENITI? Polovina republikanaca pristala bi podržati stranku koju bi osnovao Trump

Univerzitet Suffolk u SAD-u proveo je anketu koja je pokazala da bi 46 posto ispitanika podržalo Trumpovu stranku na izborima umjesto dosadašnjih republikanskih kandidata.

Rezultati ankete su objavljeni danas na zvaničnoj stranici ovog univerziteta, trajala je pet dana, a u tom periodu, anketari su pored pitanja vezanih za podršku samom Trumpu, prikupljali i podatke i o trenutnim razmišljanjima republikanskih glasača kada je riječ samo o vođenju SAD-a u Bidenovom mandatu.

Kako se ističe, anketa je još jednom pokazala kako bivši američki predsjednik Donald Trump i dalje ima jak utjecaj u Republikanskoj stranci te da republikanski zvaničnici, ali i glasači i dalje vjeruju bivšem predsjedniku.

“Osjećamo kao da se republikanci ne bore dovoljno za nas. S druge strane, svi vidimo kako se Donald Trump zalaže za sve nas svakog dana”, rekao je Brandon Keidl iz Milwaukeeja, jedan od učesnika ankete.

Prema rezultatima ankete, osim činjenice da bi 46 posto republikanaca pristalo podržati stranku koju bi osnovao Donald Trump, njih 89 posto trenutno smatra kako Sjedinjene Američke Države na čelu s Bidenom idu u pogrešnom smjeru.

Većina njih, više od 73 posto, također smatra kako Joe Biden nije legitimni predsjednik SAD-a, a 83 posto ispitanih smatra kako protiv Donalda Trumpa uopće nije trebao biti pokrenut postupak opoziva u Senatu.

Rezultati ankete Univerziteta Suffolk objavljeni su nekoliko dana nakon što su magazin Politico i stranica Morning Consult napravili slično istraživanje.

U rezultatima ove ankete, 59 posto republikanskih glasača je izjavilo da želi da Donald Trump ima istaknutu ulogu u njihovoj stranci.

Nešto manji broj njih, ukupno 54 posto, izjavio je kako bi podržali Trumpa u predizbornoj utrci za predsjedničke izbore 2024. godine.

Nakon odlaska Donalda Trumpa s funkcije američkog predsjednika Republikanska stranka i dalje je podijeljena između onih koji smatraju kako je Trump u potpuno pogrešnom smjeru odveo ovu stranku do onih koji misle kako su Trumpovi potezi u potpunosti opravdani i ispravni.

Mnogi analitičari u SAD-u smatraju kako bi upravo podijeljenost republikanaca mogla znatno utjecati na planove stranke da ponovno osvoji većinu u američkom Senatu 2022. godine.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top