KOGA JE PODRŽAO BAJDEN? Aleksej Navaljni je notorni mrzitelj Jevreja koji je muslimane nazivao žoharima!

Ljudskopravaška organizacija Amnesty International (AI) ukinula je ruskom disidentu Alekseju Navaljnom status „zatvorenika savjesti”, nakon što je potvrđeno da ovaj ljubimac Zapada iza sebe ima čitav niz nacionalističkih istupa protiv ilegalnih migranata, muslimana, Židova i homoseksualaca.

Kako javlja BBC, Amnesty International tu je odluku donio nakon što je organizacija bila „bombardirana” pritužbama u kojima se Navaljnog optužuje kao „deklariranog rasista” i „podlog bijelog suprematista”, pri čemu se ističu ksenofobni komentari koje je Navaljni davao u prošlosti i nije ih se nikad odrekao.

„Imali smo previše zahtjeva; nismo ih mogli zanemariti”, izjavio je glasnogovornik moskovskog ureda AI Aleksandar Artemev za BBC.

U priopćenju AI ne navodi se o kakvim je komentarima riječ, no lako je zaključiti da se radi o Navaljnijevim video snimkama dostupnima na YouTubeu, osobito onima koje se odnose na ilegalne migrante.

Tako 2007. Navaljni u videu poziva na deportaciju migranata, uz riječi: „Mi imamo pravo biti Rusi u Rusiji. Branit ćemo to pravo.”

Na jednoj snimci Navaljni je odjeven u stomatologa: dok u kadru promiču slike radnika imigranata, on poziva na uklanjanje „svega što nas muči”, poput trulih zuba.

Na drugoj snimci Navaljni, pak, imigrante uspoređuje sa „žoharima”, referirajući se na muslimane koji žive na prostoru Kavkaza (čije slike pokazuje u videu), te sugerira da te „nametnike” treba likvidirati (pa i sâm u tom videu pištoljem ubija imaginarnu figuru kavkaskog muslimana).

Sličnih nacionalističkih ispada Navaljni je imao i kasnije, a mnogi spominju i njegov „slavni” tweet: „Ti ne samo da si peder, nego si i Židov, a za takve je ovdje zabranjeno.

Nakon pregleda spornih zapisa i snimaka Amnesty International je zaključio je da oni predstavljaju „govor mržnje” koji nije kompatibilan s oznakom „zatvorenik savjesti”.

„Navaljni nije javno osudio svoje videozapise na YouTubeu. Neki od tih komentara dosežu prag zagovaranja mržnje, a to je u suprotnosti s Amnestyjevom definicijom zarobljenika savjesti.

Navaljni ne može biti zarobljenik savjesti: to je netko tko nikad ne zagovara mržnju ili nasilje ili koristi govor mržnje”, objasnio je spomenuti glasnogovornik Artemev.

Antikorupcijskog aktivista Navaljnog, koji trenutno u Rusiji služi zatvorsku kaznu zbog pronevjere, Zapad smatra nevinom žrtvom Putinova režima i liderom ruske oporbe (iako njegova opcija na izborima ne može preći izborni prag), koji bi u idealnoj projekciji mogao smijeniti Putina i okrenuti Rusiju u prozapadnom smjeru.

U tom smislu, možda će ovo otkriće prave prirode Alekseja Navaljnog pomoći da se neke iluzije rasprše.

Izvor: Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top