EDHEM BIČAKČIĆ: Alija je testamentom odredio da, nakon njega, ja vodim SDA, Sebija treba dalje od stranke

Gost večerašnjeg izdanja “Politbiro uživo” sa Bakirom Hadžiomerovićem bio Edhem Bičakčić, koji je iznio niz vrlo kritičkih ocjena o današnjem vođenju SDA od strane Bakira Izetbegovića, ali i iz prošlosti ove stranke

Govoreći o aferi “Respiratori” i nabavci vakcina Edhem Bičakčić je kazao:


 “Odgovor na pandemiju, na krizu u BiH, izostao je zaista skoro u cijelosti. Krenulo je sa, takozvanim, putem pacijenta. Sramotom jednom, kada ni kantonalni ministar,  ni federalni, ni državni, državnog nemamo, ali imamo nekoga kome je to dodijeljeno, nisu imali nikakvih ideja niti su preduzeli odgovarajuće akcije i korake.

Poslije je krenula nabavka respiratora na način kako je to neprimjereno u cijelosti, na način kako to ne treba raditi. Kada je struka iz toga bila isključena i rezultati koji iz toga proizilaze su sada pred Sudom. Ponovo je izgubljena cijela godina dana, da se kao zemlja nismo organizovali za nabavku vakcina, iako su preporuke WHO vakcinisati, vakcinisati i vakcinisati. Dakle, nema drugog rješenja da se zaustavi ova pandemija, a to pokazuje prvi talas, drugi, treći i sve ono što iz toga proizilazi.

I zaista je sramotno da mi danas, još uvijek, osim toga aranžmana koji imamo sa evropskim proizvođačima vakcina koji nas tretiraju kao neku najzadnju afričku zemlju, nismo kadri da to nabavimo na komercijalan, efektivan i efikasan način.

Na pitanje jesmo li mi zaslužili da budemo zadnja rupa Evrope po pitanju zdravlja građana, te da je ovo “terorizam” što radi vlast, Bičakčić je kazao:


 “To sigurno nismo zaslužili. BiH je to trebala definisati kao svoj prioritet, ako treba na državnom nivou, ako državni nivo nije kadar, neće i ne želi to da realizuje, da disponira na entitete i kantone pa da se krene u tu akciju. Apsolutno je propušteno sve, imamo i neke veledrogerije, imamo i neke registrovane kompanije, imamo prijatelje u svijetu, mogli smo im se obratiti da nam pomognu oko nabavke. Pa evo i dan danas, nema jasne strategije. Sad se okrenulo prema ruskoj vakcini i AstraZeneci koja ima upitnu primjenu, jer već evropske države zabranjuju njenu upotrebu, a ova opet onemogućava takozvani “zeleni pasoš”. A nije čak ni riješeno, i kad bi se sutra nabavila, da li će naše ustanove to prihvatiti i evaluirati. Dakle, ništa to nije završeno i to je sramotno”, kazao je Bičakčić.

Na novinarsku paralelu da je njega visoki predstavnik Paddy Ashdown svojevremeno politički suspendirao, a da danas premijer i dopremijerka, pod optužnicom, najnormalnije obavljaju svoj posao, Bičakčić je kazao:

“Negdje tamo 2000. godine ovdje je generisana jedna floskula: Ne smiješ napraviti grešku. A čovjek neće napraviti grešku ako ništa ne radi, ali to je najveća greška. Jer onda zaustavlja kompletan proces. Ovo je sada finale generiranja takve politike. Funkcioneri na vlasti, u vladama, Predsjedništvu, moraju donositi hrabre odluke, stajati iza njih, preuzimati odgovornost”, kazao je Bičakčić.

Na pitanje šta bi učinio da je na mjestu Fadila Novalića, bivši premijer FBiH je rekao:

“Nabavio bih vakcine na najjednostavniji mogući način, ne pitajući pošto su, kako su. I to bih preferirao evropske proizvođače, mada imam puno povjerenje, i lično bih primio i rusku i kinesku vakcinu. Preuzme se odgovornost za to. I Fadil, ako je nabavio respiratore, treba ostati dosljedan do kraja, da odgovara za njih. Nema bježanja od odgovornosti, prebacivanja na nekog drugog”.

Bičakić je pojasnio je i svoja četiri savjeta Bakiru Izetbegoviću. Jedan od njih je bio da Izetbegović treba vratiti sve disidente u stranku. Na pitanje je li ga iko iz SDA zvao, kazao je:


 
“Oficijelno, nije. Pričao sam jednokratno sa Nedžadom Brankovićem, sa kojim imam jedan visok nivo saglasnosti, ali to je više bilo njegovo interesovanje, nego da je to bio oficijelno. Osim toga, nema ni on neku bitnu funkciju unutar stranke. Više sam očekivao da će se krenuti u implementaciju, u promjene. Sad za sada je to vrlo malo, ili skoro nikako. Kad kažem da se vrate disidenti: SDA je imala različite koalicije. Sa SDP-om, DF-om, SBB-om, sa strankom za BiH. Sa svima je bila neka ideološka razlika. Neko je malo lijevo, neko je malo desno. neko malo vamo-tamo. A ovi disidenti koji izlaze iz SDA, naveo sam prvo primjer ASDA, to je poslije Tihića kao neko prvo značajnije disidenstvo koje je nastalo i koje je bilo uspješno. I tada je, recimo, predsjednik Tihić dobio najveću podršku u Cazinu i onda je smijenio te ljude i nije ih uvažio, pa je tako nastala ASDA. Ona se etablirala na području USK. Danas drži tamo vlast i prirodno je da SDA razgovara sa ASDA, a sad imaju i novi naziv.

Fuad Kasumović je izborni esdeaovac, pošto njega dobro znam, radili smo zajedno u Vladi, vodio je carinsku upravu, vrlo vrijedna osoba. Dva puta hametice u Zenici potuče esdeaovce. Pa, hajmo Fudo, ti to bolje radiš od nas, kako da to zajedno radimo?, kazao je Bičakčić.

Na konstataciju da je najavio da će iz SDA izaći i Denis Zvizdić, Edhem Bičakčić se nasmijao i kazao: “Nisam ja to baš najavio”, te pojasnio da se to tada tako vidjelo prema njegovim javnim istupima.

“Sada je to umjereno. Nisam htio eksponirati odmah Konakovića, jer to su bile svježe rane koje najviše bole i teško će se ta stvar progutati, ali je sasvim normalno da SDA razgovara sa Narodom i Pravdom. Ako ne može da se vrati, onda može da se definiše zajednička politika”, kazao je Izetbegović.

Upitan da komentira Narod i Pravdu, Bičakčić je rekao:


 
“Bunt protiv SDA, nezadovoljstvo da dođe do promjena unutar same SDA. Očekivanja Bakira su bila da on napravi jedan pravi otklon od politike Sulejmana Tihića. On je to djelomično krenuo pa stao. Nije išao dalje. Tu je trebalo biti malo ozbiljnijeg obračuna, vraćanja izvornim vrijednostima SDA, prije svega moralnoj obnovi borbe protiv korupcije i uklanjanja ljudi koji su eksponirani po tom pitanju bez milosti. I to bi dalo rezultat”.

Bičakčić je također kazao da SDA u doba Sulejmana Tihića nije bila SDA koju je Alija Izetbegović osnovao.

“Vrlo je to bitna razlika. Nije to baš mala razlika. Ideološki se otišlo od osnovnih postulata SDA. Bakir je trebao promijeniti niz kadrova koje je zatekao koji su imali iza sebe taj sistem koji zovu ‘Asimov način rješavanja’. To izlazi na vidjelo sad”, rekao je Bičakčić.

On je prokomentirao i situaciju u kojoj se nalazi Amir Zukić, naspram Asima Sarajlića. Obojici se sudi u istom predmetu, ali unutar SDA Zukić ima potpuno drugi tretman od Sarajlića.

“Amir Zukić je možda primjer da je Bakir možda htio da krene u tom pravcu. I da je onda zastao. Ja mislim da on te stvari dodatno treba… Ovo disidenstvo koje je on imao s ljudima od ASDA do Dine Konakovića, uključujući Kukića u Tuzli, bila je i ova načelnica u Visokom, sad se obračunavaju sa ženom kad su je pobijedili, to su guposti… To su apsolutno gluposti i to neće dati dobar rezultat”, rekao je Bičakčić.

Potom je govorio o Sebiji Izetbegović.

“Pa nije Sebija problem, Sebija je voljena supruga Bakirova i to treba poštovati. Ona treba da se bavi svojim poslom i svojom strukom. Nije primjereno u demokratskom sistemu da i muž i supruga utječu i kreiraju politiku u stranci. Kad spominjete Klintonove, ali dok je Klinton bio u politici nije se za Hillary čulo, ona je bila negdje na nekom lokalnom nivou. Ona je gradila svoju karijeru kada je on završio sa dva mandata, tako da to poređenje apsolutno ne stoji. Ni u islamskom svijetu, ni u evropskom demokratskom svijetu nemate te primjere”, rekao je Bičakčić.

Prokomentirao je i poređenje s suprugom jednog srbijanskog predsjednika.

Mira Marković je imala ogroman utjecan na Slobodana Miloševića, ali nije kroz Socijalističku partiju”.

A da li je Sebija Izetbegović trebala formirati svoju stranku?

“To pričajte sa njom”, naveo je Bičakčić.

Iznio je i nepoznatu ali priču o testamentu  Alije Izetbegovića  po kojem je SDA ostavlja njemu.


 
“Taj pisani testament je postojao. Desilo se da smo u toku rata je neke pregovore u jednom avionu išlo nas više zajedno. Uvijek se može desiti nesreća ili nešto drugo, tako da je prijetila opasnost da se Alija i neki bliži saradnici više ne vrate sa nekih pregovora. Tad je predsjednik kao mudar čovjek rekao da će napraviti jedan pisani testament, ako se njemu nešto desi da se on otvori i da se zna. U tom testamentu je decidno ovo pisalo: U slučaju da se desi takav slučaj, poslove na vođenju države preuzet će Haris Silajdžić, poslove na vođenju Federacije preuzet će Ejub Ganić, a poslove vođenja stranke preuzet će Edhem Bičakćić. I svi ovi učesnici imaju taj testament”, ispričao je Bičakčić.

A da li znaju današnji SDA-ovci za taj testament.

“Ako se sjećaš bili su Rimski pregovori sa Suzan Anjeli, i na tim pregovorima bio je tako veliki pritisak na predsjednika da je on faktički imao infarkt nakon toga. Tu je bio i desant na Pogorelicu… Tad je u Predsjedništvu otvoren taj testament. Bili su tamo prisutni komandant Armije BiH rahmetli Rasim Delić, Bakir Alispahić, kao ministar MUP-a, Bakir Izetbegović, bio je Hasan Čengić, Haris Silajdžić, Ejub Ganić i ja. I tad je otvoren testament, nije se znalo šta je u njemu. Pročitano je javno, svi su to vidjeli. Zaključili smo da je predsjendik živ i da nema potrebe da se postupa po testamentu. I taj testament je tako postao javan bar u tom krugu. To se nije dalje širilo”, rekao je Bičakčić.

A zašto je onda Alija Izetbegović predao stranku Sulejmanu Tihiću?

“Praktički je Alija predao Tihiću. Stranka se ne osvaja na Kongresu, ona se predaje. Tako se desilo u SDP-u, Zlatko Lagumdžija je predao Nikšiću… Ali tako je bilo i u SDA, jer je Tihiću protukandidat bio Abdulah Nakaš na tim izborima. Mislim da je to predsjednikova greška, apsolutno greška, nije Tihić zasluživao to, nije imao performanse da vodi stranku ali eto bio je duže nego predsjednik Izetbegović”.

Kako se ponašao Bakir i kakva je njegova uloga bila?

“Prvo, Bakir je sin predsjednika i ja imam visok respekt prema predsjedniku, i prema svim članovima njegove obitelji, pa i prema Bakiru. Neću nikad ništa zbog respekta prema predsjedniku reći da se Bakir sekira. U to doba, Bakir se nije puno pitao, nije se puno pojavljivao, nije ni formalno imao poziciju, bio je direktor Zavoda za izgradnju grada. Tu je radio svoj posao. To je što se tiče vrha SDA. Sigurno se sa rahmetli predsjednikom navečer sjelilo, družilo i konsultovalo se sa najbližom rodbinom. Ali, nije ga ni Alija htio ubacivati formalno u politiku”, rekao je Izetbegović.

Bičakičić kaže da je Alija imao pravo zato što nije uvlačio familiju u politiku.

“Zato nam danas i ne valja”, rekao je Bičakčić.

Izvor: depo.ba, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top