NA POZIV ERDOGANA: Predsjedništvo BiH danas u posjeti Turskoj

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić boravit će danas u službenoj posjeti Republici Turskoj kada bi trebao biti potpisan sporazum o saradnji između dvije zemlje u oblasti infrastrukture.

Državni vrh otputovat će u zvaničnu posjetu Turskoj na poziv predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana. U pismu upućenom krajem januara, Erdogan je naglasio da tom posjetom želi doprinijeti daljem jačanju odnosa.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović ranije je najavio potpisivanje tog sporazuma ocjenjujući važnim ubrzavanje realizacije projekta na izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd.

Kazao je i da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastoji ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

Turska u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekt izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i najavljeno potpisivanje sporazuma.

Kako je ranije isticano, izgradnja autoceste veoma je značajna za odnose BiH, Srbije i Turske, ali i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Osim toga, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH trebali bi s Erdoganom razgovarati i o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

Dan poslije susreta s predsjednikom Erdoganom bh. delegacija bi se trebala susresti s predstavnicima turskih privrednika gdje bi se nastavili razgovori o ekonomskoj saradnji dviju zemalja.

Izvor: vijesti.ba, Foto: vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top