GORE NEGO TOKOM HLADNOG RATA: Rusija povukla ambasadora iz SAD posle Bajdenovih komentara o Putinu!

Moskva je povukla svog ambasadora u SAD na konsultacije, nakon komentara predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

“Najvažnije za nas je da raščistimo odnose Rusije i SAD, koji su pogoršani zbog toga što ih je Vašington doveo u ćorsokak. Spremni smo da sprečimo da se odnosi nepovratno pogoršaju, ako su Amerikanci svesni tog rizika”, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova posle povlačenja ambasadora Anatolija Antonova na konsultacije.

Potez Moskve usledio je nakon intervjua koji je predsednik Džo Bajden dao za televiziju ABC u kome je rekao da će Putin “platiti za svoja zlodela” i potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li misli da je ruski predsednik “ubica”.

Bajden je takođe preneo da je Putinu rekao da “nema dušu”, na šta mu je ruski predsednik odgovorio da se “razumeju”.

Vilijam Kortni, sadardnik RAND korporacije, rekao je za Glas Amerike da je retkost da američki predsednik lideru rivalske sile poruči da je “ubica”. On kaže i da se ponekad ambasadori povlače na konsultacije nakon uvreda”.

“Uz to, Bajdenova administracija je najavila nove sanckije Rusiji zbog sajber napada, što takođe može biti razlog poteza Moskve”.

Cilj je utvrđivanje prioriteta u realizaciji obaveza BiH koje proizlaze iz njenog učešća u NATO programu “Partnerstvo za mir”, kao i realizacije obaveza iz dokumenta “Program reformi BiH”!

Posted by Preokret on Wednesday, March 17, 2021

Portparolka Bele kuće Džen Psaki odbila je da pojasni da li je Bajden mislio da je Putin ubica i bukvalno. Ona je, na pitanje o povlačenju ambasadora, rekla da će Bajdenova administracija imati drugačiji pristup prema Rusiji od prethodne.

Portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila je da će SAD, dok rade na unapređenju svojih interesa sa Rusijom, takođe tražiti da Rusija odgovara za zlodela.

Bajdenova administracija je iskazala interesovanje da sa Rusijom radi na pitanjima od zajedničkog interesa kao što su novi sporazumi o nuklearnom naoružanju ili klimatske promene.

Američki predsednik je ranije tražio da se skine oznaka poverljivosti sa obaveštajnih izveštaja koji su ukazali da su “ruski državni mediji, trolovi, portali, objavlijvali uvredljive sadržaje o Bajdenu, njegovoj porodici i Demokratskoj stranci i da su širili slične sadržaje američkih medija, uključujući priče o Bajdenovom sinu Hanteru”.

Prema izveštaju Kancelarije direktora obaveštajnih službi, Rusija i Iran su pokušavali da podriju poverenje javnosti u američke izbore. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je taj izveštaj pogrešan i neosnovan.

Američka vlada je najavila nove sankcije Rusiji zbog upotrebe hemijskog oružja prema disidentima.

Prethodni predsednik SAD Donald Tramp imao je drugačiji odnos prema Putinu, često ga je hvalio i odbacio izveštaj američkih obaveštajnih službi da se Rusija mešala u izbore 2016.

U odsustvu opravdavajućeg mita oko kog se imperija može organizovati (sada kada je američka demokratija kompromitovana), moralna logika cele konstrukcije počinje da se urušava. ❗❗❗

Posted by Preokret on Monday, March 15, 2021

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top