PREDSJEDNIK HDZ-a 1990: Bez Izbornog zakona, Hrvatima ostaje samo jedna opcija – Herceg Bosna

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, rekao je za portal Bild.ba da je 30. juni krajnji rok za izmjene Izbornog zakona. “Ako se to ne dogodi, Hrvatima preostaje samo jedna opcija – Herceg Bosna”.

 Ako želi BiH, smatra Cvitanović, Izetbegović treba pristati na izmjene Izbornog zakona, u suprotnom – dobit će Herceg-Bosnu. 

Cvitanović smatra da je 30. juni “deadline” za izmjene Izbornog zakona.

– Znamo i sami da je 30. lipanj svojevrsni “deadline” i da se on do tada treba izmijeniti. Ako se to ne dogodi, Hrvatima preostaje samo jedna opcija – Herceg Bosna. Jesmo li spremni? Izetbegović to zna i zato se ponaša tako kako se ponaša – naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.

– Ako želi BiH kao državu tri konstitutivna i u svemu ravnopravna naroda – onda je nužno da prihvati hrvatski prijedlog izmjena izbornog zakona. Ako želi Herceg Bosnu, imat će je! U njegovim radikalnim izjavama vidim njegovu političku nemoć i pokušaj probijanja u bošnjačkom biračkom tijelu – kazao je.

Pozvao je na provođenje presuda domaćih i stranih sudova i izgradnju BiH kao države tri konstitutivna naroda.

– Izetbegović ima konkurenciju u vidu drugih stranaka pa sad pokušava zaoštriti retoriku. Međutim, svi smo svjesni, u sva tri nacionalna korpusa – ključ rješenja svih problema je u izmjenama izbornog zakonodavstva. Provedimo presude Ustavnog suda i presude Europskog suda za ljudska prava i gradimo BiH kao državu triju konstitutivnih naroda – zaključio je Cvitanović u izjavi za Bild.ba.

Izvor: Oslobođenje, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top