MILORAD DODIK: Bošnjaci su dobar narod, ali… (VIDEO)

Tokom nedavne posjete Turskoj članova Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je u emisiji “Across The Balkans” na turskoj drzavnoj televiziji, TRT World.

Dodik je tokom svog gostovanja odgovarao na mnoga pitanja, između ostalih, zašto ponovno poziva na otcjepljenje entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine i govori o mirnom razlazu.

“To je izvučeno iz konteksta i ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Zemlja je zarobljena od strane međunarodne zajednice koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između sva tri naroda, a ako nema dogovora onda mogu i da se podijele. Mir je najvažnija riječ na Balkanu i najvažnije je da je BiH u miru”, kazao je, između ostalog, Dodik.

Na pitanje zašto je nedavno izjavio da su Bošnjaci nesretan narod Dodik je kazao da je to zato jer nemaju adekvatnu političku elitu koja bi se zalagala za svoj narod i radila u njegovom interesu.

“Bošnjaci su dobar narod i imam mnogo prijatelja Bošnjaka, kao što imam i loših Srba oko sebe. Pomalo je nesretan jer ih njihove političke elite drže na stereotipima”, dodao je Dodik.

Dodik je govorio i o nedostatku vakcina te o tome zašto Bosna i Hercegovina zaostaje za u nabavci vakcina.

“Ugovori za nabavku vakcina potpisani su još u septembru ali EU je još jednom pokazala kako favorizuje bogatije zemlje i kako je još jednom iznevjerila region. Uvođenjem Covid pasoša još jednom se krši osnovnu pravilo Evropske Unije a to je sloboda kretanja”, naglasio je Dodik.

Izvor: Novi dani
Foto: Milorad Dodik / Printscreen YouTube / TRT World

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top