BISERA TURKOVIĆ: BiH ima probleme sa migrantskom krizom i vakcinacijom!

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ukazala je u razgovoru sa direktorom za Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Amandom Sloat na posljedice koje su nastale zbog zakazivanja mehanizma “Kovaks” za nabavku vakcina protiv virusa korona.

Turkovićeva je tokom sinoćnjeg telefonskog razgovora govorila o problemu nabavke vakcina u BiH, te aktivnostima koje su preduzete s ciljem započinjanja vakcinacije građana BiH.

Ona je upoznala sagovornicu sa trenutnom situacijom u BiH, te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju sa NATO-om i usvajanje dokumenta “Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020”, saopšteno je iz MIP-a.

Turkovićeva je govorila i o migrantskoj krizi u BiH i ukazala da se migranti uglavnom nalaze u dva kantona, ali i da postoje protivljenja za jačanje istočne granice i raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji.

Sloatova se u razgovoru interesovala za trenutne rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu u BiH, ali i drugim problemima u BiH, te istakla da je tokom svog ranijeg rada u američkom Kongresu dosta pažnje posvećivala BiH.

Ona je navela da su reforme neophodne, te da je potrebno puno više angažmana, kako bi se problemi rješavali u BiH.

Izvor: Srna, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top